gezondheid

Lymfe en lymfedrainage paard

Een fantastische behandeling die is zelf graag aan mijn eigen en andermans paarden geef is Manuele Lymfedrainage.

Naast een bloedvatenstelsel heeft een paard ook een lymfevatenstelsel, het lymfevatenstelsel is net zo groot en uitgebreid vertakt als het bloedvatenstelsel en de grote lymfevaten lopen ook vrijwel parallel aan de grote bloedvaten.

Een paardenlichaam heeft ongeveer 8000 kleine lymfeklieren die o.a. zorgen voor de vorming van witte bloedlichaampjes, het inkapselen van schadelijke stoffen, de aanmaak van antilichamen en het lymfevocht filteren.

Bloed en lymfe horen bij elkaar als de 2 kanten van een medaille, elke kant heeft een eigen gezicht; bloed is donkerrood en lymfe is wit en helder van kleur.

Het bloedvatenstelsel zorgt voor de aanvoer van zuurstof en voedingstoffen in het lichaam en het lymfestelstel zorgt voor de afvoer van afvalstoffen en overtollig vocht in het lichaam.

Het bloedvaten stelsel heeft een pomp, het hart. Hierdoor wordt het lichaam continue van zuurstof en voedingstoffen voorzien. Het lymfestelsel heeft geen pomp. De circulatie van de lymfe wordt gestimuleerd door beweging van het lichaam.

Door verkeerde leefgewoonten, letsel of te weinig lichaamsbeweging kan er een teveel aan afvalstoffen in het lichaam ontstaan waardoor de lymfebanen verstopt raken, hierdoor ontstaan vochtophopingen met alle vervelende gevolgen van dien. Met lymfedrainage wordt de doorstroming weer op gang gebracht en afvalstoffen en vocht weer afgevoerd. 

Lymfe behandeling

Een lymfe behandeling geeft het paard de kans om af te rekenen met oude emoties en traumatische ervaringen zodat het paard zich zelf weer kan zijn, lichaam en geest weer samenkomen en het paard lekkerder in zijn vel gaat zitten.

Het lymfesysteem haalt uit het paardenlichaam wat er niet in hoort zoals ziektekiemen en afvalstoffen. Daarnaast heeft lymfe ook een energetische werking, het helpt het paard afstand te nemen van spanningen en emoties die niet van het paard zelf zijn maar welke het paard heeft overgenomen van b.v. de ruiter of verzorger.

Lymfedrainage werkt op het parasympatische gedeelte van het zenuwstelsel wat voor rust, ontspanning, opbouw en herstel in het paardenlichaam zorgt. Het paard wordt rustig en ontspannen. Lymfedrainage heeft een positief effect op de afvoer van weefselvocht waardoor afvalstoffen sneller en beter worden afgevoerd. Daarnaast heeft een lymfe behandeling een pijnstillende werking en versterkt het natuurlijke afweersysteem van het paard waardoor veel klachten voorkomen kunnen worden.

Lymfedrainage heeft wetenschappelijk bewezen een positief effect te hebben op o.a; stalbenen, overbelaste spieren en pezen, stijve rug of achterhandsproblemen, peesontstekingen, galletjes en andere weefselverhardingen, oedeem, slecht helende wonden en zomereczeem. Daarnaast geeft lymfedrainage een duidelijke verbetering bij gedragsproblemen als onrust, stress en angst.

e-book kruiden voor paarden

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.