gezondheid

Groeischijven paard

Als het gaat om het wel of niet jong zadelmak maken van paarden, worden vaak de groeischijven en het sluiten daarvan genoemd. Uit onderzoek is gebleken dat er geen relatie is tussen het ontstaan van blessures en starten van de training van het paard voordat de groeischijven gesloten zijn. Blessures ontstaan omdat de training te zwaar is voor het lichaam van het jonge paard, niet omdat de groeischijven nog niet gesloten zijn. Je kunt met een jong paard wel al dingen doen om spieren te trainen door midden van oefeningen op de grond. het kritieke punt ligt op de 22 a 25 maanden. Dus vanaf 2,5 jaar is een paard pas sterk genoeg om licht te trainen en zadeldak te maken.

Een jong paard groeit doordat zijn botten langer worden. Deze groei vindt plaats aan de uiteinden van de botten. Daar zitten de groeischijven met daarin kraakbeencellen. De kraakbeencellen vermeerderen zich en veranderen langzaam in botcellen. Zo wordt het bot beetje bij beetje langer. Als het bot zijn definitieve lengte heeft bereikt, is uitgegroeid, verbenen de kraakbeencellen in de groeischijven. Ze zijn dan gesloten.

Wanneer sluiten de groeischijven

-hoefbeen; bij de geboorte
-kroonbeen; 9 – 12 maanden
-kootbeen; 13 – 15 maanden
-pijpbeen; +18 maanden
-voorknie; 18 – 24 maanden
-spaakbeen en ellepijp; 3 – 3,5 jaar
-opperarmbeen; 3 – 3,5 jaar
-schouderblad; 3 – 3,5 jaar
-spronggewricht; 3 – 3,5 jaar
-scheenbeen; 3 – 3,5 jaar
-dijbeen; 3 – 4. jaar
-heup; 18 – 14 maanden
-rest bekken; tot 5 jaar
-wervelkolom; vanaf 5,5 jaar

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.