Groeischijven paard

Groeischijven paard

Als het gaat om het wel of niet jong zadelmak maken van paarden, worden vaak de groeischijven en het sluiten daarvan genoemd. Uit onderzoek is gebleken dat er geen relatie is tussen het ontstaan van blessures en het starten van de training van het paard voordat de groeischijven gesloten zijn. Blessures ontstaan omdat de training te zwaar is voor het lichaam van het jonge paard, niet omdat de groeischijven nog niet gesloten zijn. Je kunt met een jong paard wel al dingen doen om spieren te trainen door middel van oefeningen op de grond. Het kritieke punt ligt op de 22 à 25 maanden. Dus vanaf 2,5 jaar is een paard pas sterk genoeg om licht te trainen en zadeldak te maken.

groeischijven paard

Een jong paard groeit doordat zijn botten langer worden. Deze groei vindt plaats aan de uiteinden van de botten. Daar zitten de groeischijven met daarin kraakbeencellen. De kraakbeencellen vermeerderen zich en veranderen langzaam in botcellen. Zo wordt het bot beetje bij beetje langer. Als het bot zijn definitieve lengte heeft bereikt, is uitgegroeid, verbenen de kraakbeencellen in de groeischijven. Ze zijn dan gesloten.

Wanneer sluiten de groeischijven

-hoefbeen; bij de geboorte
-kroonbeen; 9 – 12 maanden
-kootbeen; 13 – 15 maanden
-pijpbeen; +18 maanden
-voorknie; 18 – 24 maanden
-spaakbeen en ellepijp; 3 – 3,5 jaar
-opperarmbeen; 3 – 3,5 jaar
-schouderblad; 3 – 3,5 jaar
-spronggewricht; 3 – 3,5 jaar
-scheenbeen; 3 – 3,5 jaar
-dijbeen; 3 – 4. jaar
-heup; 18 – 14 maanden
-rest bekken; tot 5 jaar
-wervelkolom; vanaf 5,5 jaar

groeischijven paard

Dit blog is geschreven door Petra Zilverberg. Zij schrijft blogs, cursussen en boeken over Communiceren met dieren, Chakra’s bij dieren, Astrologie bij dieren, Bomen, planten en kruiden voor paarden en Paarden karakters lezen. Ze heeft 30 jaar ervaring met het geven van readings op zowel mensen als dieren en het begeleiden van mensen op hun spirituele pad.

Aromatherapie paard e-book
e-book kruiden voor paarden

Ontdek hier onze cursussen en boeken van Paarden Natuurlijk.

Paarden Natuurlijk is een onderdeel van All About Beauty.