Hartslag paard meten

Hartslag bij paarden

Het is nooit verkeerd om regelmatig de hartslag van je paard te controleren. Zo weet je wat de hartslag van je paard is in rust of na inspanning. Maar zo herken je het ook direct als je paard zich niet lekker voelt of ziek is en de hartslag afwijkend is.

Het meten van de hartslag van je paard is helemaal niet zo moeilijk als het lijkt. De hartslag van je paard meet je aan de onderkant van de kaak.

Hartslag meten

Leg de toppen van je wijs- en middelvinger op de slagader die aan de binnenzijde van de onderkaak van binnen naar buiten loopt. (kuiltje in kaak) Duw vervolgens de slagader met de vingertoppen zachtjes tegen het onderliggende bot. Tot je de hartslag duidelijk zachtjes voelt kloppen.

Zorg dat je een horloge met seconden bij de hand hebt. Als je de hartslag gevonden hebt met je vingers kijk je 15 seconden lang op je horloge en tel je het aantal hartslagen. Stel je hebt er 8 geteld, dan doe je 8 x 4 (je hebt 15 sec geteld en 1 minuut heeft 60 sec). Zo weet je hoeveel hartslagen je paard per minuut heeft. In dit geval 32 en dat is goed.

hartslag bij paarden meten
hartslag paard meten

Stethoscoop

Met een stethoscoop kan je ook naar de hartslag luisteren. De stethoscoop wordt aan de linkerzijde van het paard achter het voorbeen, de elleboogpunt gelegd. Je moet soms wel even zoeken en je mag de stethoscoop best wel aandrukken. Het luisteren naar de hartslag met de stethoscoop is echt iets wat je even onder de knie moet krijgen, is mijn ervaring. Bij het beluisteren van het hart met de stethoscoop hoor je continu Brrt-tup. De hartslag van een paard klinkt dus anders dan dat van een mens!

Frequentie

Tijdens inspanning (bijvoorbeeld een cross) kan de hartslag oplopen tot wel 240 slagen per minuut, toch moet de hartslag na inspanning binnen 30 minuten lager of gelijk zijn aan 64 slagen per minuut.

Frequentie: Deze hoort tussen 28 – 40 slagen per minuut (in rust) te zijn. De hartslag wordt met een stethoscoop beluisterd en/of bij slagaders van hals/kaak gevoeld.

Hartslag rust; 28 – 40
Hartslag draf; 50 – 90
Hartslag snelle draf; 80 – 130
Hartslag galop; 120 – 160

Dit blog is geschreven door Petra Zilverberg. Zij schrijft blogs, cursussen en boeken over Communiceren met dieren, Chakra’s bij dieren, Astrologie bij dieren, Bomen, planten en kruiden voor paarden en Paarden karakters lezen. Ze heeft 30 jaar ervaring met het geven van readings op zowel mensen als dieren en het begeleiden van mensen op hun spirituele pad.

Aromatherapie paard e-book
e-book kruiden voor paarden

Ontdek hier onze cursussen en boeken van Paarden Natuurlijk.

Paarden Natuurlijk is een onderdeel van All About Beauty.