Vochttekort bij paarden

Vochttekort bij paarden

Als je twijfelt of je paard misschien een vochttekort heeft, kan je de huidplooitest doen.

De huidspanning (turgor) zegt veel over het vocht in de huid. Wanneer je paard veel inspanningen levert bij training of veel zweet door warmte kan het te veel vocht en belangrijke lichaamseigen zouten (elektrolyten) verliezen.

De huidspanning (turgor) is de maat voor de vochtbalans in de huid, zo weet je of je paard geen vocht te kort heeft.

vocht tekort paard

Je test de huidspanning door midden op de hals een huidplooi op te pakken en weer los te laten. Hoe langzamer dit gaat, hoe slechter de vochtbalans. De leeftijd van het paard is hierbij ook van belang, bij oude paarden duurt het iets langer voor de huidplooi weer glad trekt.

Normaal trekt de huid de huidplooi binnen 1 seconde weer glad.

vocht te kort paard controleren

Omdat mijn paard bij hoge temperaturen veel vocht en lichaamseigen zouten (elektrolyten) verliest, geef ik hem tijdens de zomermaanden een elektrolytensupplement. Het elektrolytenspupplementen vult de lichaamseigen zouten weer aan waardoor het lichaam beter in staat is om het vocht vast te houden. Je ziet na het geven van elektrolyten de de huid voller, steviger en veerkrachtiger worden.

Zie ook mijn blog over elektrolyten en koliek

Dit blog is geschreven door Petra Zilverberg. Zij schrijft blogs, cursussen en boeken over Communiceren met dieren, Chakra’s bij dieren, Astrologie bij dieren, Bomen, planten en kruiden voor paarden en Paarden karakters lezen. Ze heeft 30 jaar ervaring met het geven van readings op zowel mensen als dieren en het begeleiden van mensen op hun spirituele pad.

Aromatherapie paard e-book
e-book kruiden voor paarden

Ontdek hier onze cursussen en boeken van Paarden Natuurlijk.

Paarden Natuurlijk is een onderdeel van All About Beauty.