Paarden en kruiden; Fenegriek

Fenegriek voor paarden

Fenegriek of foenegriek wat is het verschil? Foenegriek en fenegriek zijn precies hetzelfde alleen noemt de ene fabrikant het fenegriek en de andere foenegriek. Fenegriek is een plant uit de vlinderbloemenfamilie. De reden dat het ook wel foenegriek wordt genoemd komt door de betekenis; foenegriek betekent namelijk ‘Grieks hooi’. Ik zelf noem het altijd fenegriek.

fenegriek voor paarden

Van dit kruid worden voor paarden vooral de gedroogde zaden gebruikt. Het heeft een kruidige, bittere smaak en ruikt licht naar vers hooi, vandaar weer de bijnaam foenegriek 🙂 .

Drachtige merrie

Foenegriek is zeer voedzaam en heeft een positief effect op de weerstand, luchtwegen en conditie van het paard. Het werkt desinfecterend, verzachtend en ondersteunt tevens de spijsvertering. Dit kruid liever niet geven aan drachtige merries omdat het de baarmoeder kan prikkelen. Na de bevalling kan fenegriek weer gegeven worden aan de merrie omdat het de melkgift stimuleert.

Foenegriek is van nature rijk aan vetten, vitamine A, B, C en E, kalk, fosfor en koper.

Wanneer Harrie of Fredje een beetje hoesten of snotteren geef ik ze altijd wat foenegriek met knoflook bij hun voer. Hoewel het wel een beetje vreemd is, een paard dat uit zijn mond ruikt naar knoflook.

Het wordt vaak gecombineerd met knoflook omdat ze elkaars werking versterken. Knoflook werkt voornamelijk bloedzuiverend en weerstand verhogend, en fenegriek is verzachtend en zuiverend voor de luchtwegen.

foenegriek paard

Dit blog is geschreven door Petra Zilverberg. Zij schrijft blogs, cursussen en boeken over Communiceren met dieren, Chakra’s bij dieren, Astrologie bij dieren, Bomen, planten en kruiden voor paarden en Paarden karakters lezen. Ze heeft 30 jaar ervaring met het geven van readings op zowel mensen als dieren en het begeleiden van mensen op hun spirituele pad.

e-book kruiden voor paarden

Ontdek hier onze cursussen en boeken van Paarden Natuurlijk.

Paarden Natuurlijk is een onderdeel van All About Beauty.