Bomen, planten en kruiden,  gezondheid

Paarden en aromatherapie

slijmvliezen paaard

Bij aromatherapie voor paarden zullen veel mensen als eerste denken aan de geur van planten en bloemen maar bij aromatherapie maken we gebruik van zowel de geur als geneeskrachtige werking van de plant.

Geur
We kennen het allemaal, je ruikt een bepaalde geur en direct wordt je in gedachten teruggevoerd naar een herinnering. Niets maakt een herinnering zo levendig als een geur. Geuren hebben dan ook een sterke invloed op onze emoties en gemoedstoestand, dat geldt niet alleen voor mensen maar ook voor paarden.

Geneeskrachtige werking aromatherapie


Bij aromatherapie maken we gebruik van de geneeskrachtige werking van de plant maar ook van de geur. Aromatherapie en kruidengeneeskunde staan dan ook dicht bij elkaar met als verschil dat in de kruidengeneeskunde de plant helemaal of gedeeltelijk gebruikt wordt en we bij aromatherapie alleen de olie uit de plant gebruiken.

De etherische oliën die de basis vormen voor de aromatherapie worden essentiële oliën genoemd omdat ze de essentie van de geur van de plant bevatten. Planten maken gebruik van deze essentie om bestuivers aan te trekken, roofdieren te verjagen en virussen, bacteriën en schimmels te doden.

Etherische oliën worden door middel van destillatie of persing uit de plant gewonnen, hierdoor krijg je een sterk geconcentreerde olie.

De hoeveelheid etherische olie per plant kan verschillen van 0.02% tot 7% en soms meer. Dit percentage bepaald dan ook de prijs van etherische olie. Zo heb je van een Domasceense roos al snel 4000 kilo bloemblaadjes nodig en van echte lavendel 150 kilo bloemtoppen om tot 1 kilo essentiële of etherische olie te komen. Dat is ook de reden dat er veel synthetische olie gemaakt wordt, de synthetische olie is natuurlijk veel goedkoper maar heeft helaas niet de kracht en werking van de pure etherische olie. Synthetische olie is daarom alleen geschikt om je huis lekker te laten ruiken, het heeft geen geneeskrachtige werking. Dat verklaart aan de ene kant de duurdere prijs van echte essentiële etherische olie en aan de andere kant dat de werking van een paar druppels essentiële etherische olie sterker is dan de plant zelf.

Gebruik Aromatherapie


Etherische oliën kunnen door het lichaam opgenomen worden via de huid, de ademhaling en via de mond. Alleen tea tree en lavendel olie kunnen puur en onverdund op de huid aangebracht worden. Alle andere etherische oliën moet je eerst verdunnen met een zogenaamde drager, dat kan een olie zijn (ik werk zelf graag met jojoba-olie en kokosvet), honing bij inwendig gebruik maar ook groene leem om bijvoorbeeld een wond te verzorgen. Etherische oliën zijn niet oplosbaar in water, wanneer je ze in water wilt oplossen moet je ze eerst verdunnen met een drager zoals honing anders blijven ze op het water drijven.

Etherische oliën kun je gebruiken om de lichamelijke, geestelijke en emotionele gezondheid van je paard te ondersteunen. Etherische oliën helpen om lichaam en geest in balans te brengen en het zelfgenezendvermogen te stimuleren.

Het zelfgenezend vermogen is, zoals de naam al zegt, het vermogen van het lichaam zichzelf te genezen. Iedereen die ooit een wondje heeft gehad is getuige geweest van dit zelfgenezendvermogen. Het wondje geneest zonder dat je daar zelf iets voor hoeft te doen; het lichaam geneest zichzelf.

Ik gebruik aromatherapie bij paarden op diverse manieren; inwendig bij bijvoorbeeld een reinigingskuur met groene leem of als hooispray op hooi voor hoestende paarden, als verstuiver bij bijvoorbeeld een hooispray, als massage-olie in combinatie met Jojoba-olie, uitwendig puur of met groene leem op wondjes of ontstekingen.

4 reacties

 • Veerle van dyck

  Beste ,
  Mijn dochter heeft een 10jarige merrie waar ze mee op wedstrijd gaat . Het paard laadt goed op de trailer maar van het moment dat de deuren laadklep toe gaat begint ze te weven in de trailer . Met als gevolg stress bij paard en stress bij dochter en uiteindelijk ook bij moeder ik dus . Kunnen we daar iets aan doen met aromatherapie?
  Mvg

 • Caroline

  beste,
  wij vervoeren met camion en remorque paarden naar italie.
  Sommige willen totaal niet op de remorque anderen stampen de hele rit onophoudelijk , anderen staan niet stil en zijn kei nerveus.
  Wat raadt u ons aan ?
  Het zijn vooral renpaarden , fokpaarden en draagmoeders.
  Alvast dank voor reactie
  caroline

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.