Paarden en aromatherapie

slijmvliezen paard aromatherapie voor paarden

Geur

We kennen het allemaal, je ruikt een bepaalde geur en direct wordt je in gedachten teruggevoerd naar een herinnering. Niets maakt een herinnering zo levendig als een geur. Geuren hebben dan ook een sterke invloed op onze emoties en gemoedstoestand, dat geldt niet alleen voor mensen maar ook voor paarden.

Geneeskrachtige werking aromatherapie

Bij aromatherapie maken we gebruik van de geneeskrachtige werking van de plant maar ook van de geur. Aromatherapie en kruidengeneeskunde staan dan ook dicht bij elkaar. Met als belangrijkste verschil dat in de kruidengeneeskunde de plant helemaal of gedeeltelijk gebruikt wordt. En we gebruiken bij aromatherapie alleen de olie uit de plant.

De etherische oliën die de basis vormen voor de aromatherapie worden essentiële oliën genoemd omdat ze de essentie van de geur van de plant bevatten. Planten maken gebruik van deze essentie om bestuivers aan te trekken, roofdieren te verjagen en virussen, bacteriën en schimmels te doden.

Etherische oliën worden door middel van destillatie of persing uit de plant gewonnen, hierdoor krijg je een sterk geconcentreerde olie.

De hoeveelheid etherische olie per plant kan verschillen van 0.02% tot 7% en soms meer. Dit percentage bepaalt dan ook de prijs van etherische olie. Zo heb je van een Damasceense roos al snel 4000 kilo bloemblaadjes nodig. En van echte lavendel, 150 kilo bloemtoppen om tot 1 kilo essentiële of etherische olie te komen. Dat is ook de reden dat er veel synthetische olie gemaakt wordt. De synthetische olie is natuurlijk veel goedkoper maar heeft helaas niet de kracht en werking van de pure etherische olie. Synthetische olie is daarom alleen geschikt om je huis lekker te laten ruiken, het heeft geen geneeskrachtige werking. Dat verklaart aan de ene kant de duurdere prijs van echte essentiële etherische olie en aan de andere kant dat de werking van een paar druppels essentiële etherische olie sterker is dan de plant zelf.

tea tree olie paard

Gebruik Aromatherapie voor paardenEtherische oliën kunnen door het lichaam opgenomen worden via de huid, de ademhaling en via de mond. Alleen tea tree- en lavendel olie kunnen puur en onverdund op de huid aangebracht worden. Alle andere etherische oliën moet je eerst verdunnen met een zogenaamde drager, dat kan een olie zijn (ik werk zelf graag met jojoba-olie en kokosvet), honing bij inwendig gebruik maar ook groene leem om bijvoorbeeld een wond te verzorgen. Oliën zijn niet oplosbaar in water, wanneer je ze in water wilt oplossen moet je ze eerst verdunnen met een drager zoals honing, anders blijven ze op het water drijven.

groene klei paard

Etherische oliën kun je gebruiken om de lichamelijke, geestelijke en emotionele gezondheid van je paard te ondersteunen. De oliën helpen om lichaam en geest in balans te brengen en het zelfgenezendvermogen te stimuleren.

Het zelfgenezend vermogen is, zoals de naam al zegt, het vermogen van het lichaam zichzelf te genezen. Iedereen die ooit een wondje heeft gehad is getuige geweest van dit zelfgenezend vermogen. Een wondje geneest zonder dat je daar zelf iets voor hoeft te doen; het lichaam geneest zichzelf.

Ik gebruik aromatherapie bij paarden op diverse manieren; inwendig bij bijvoorbeeld een reinigingskuur met groene leem of als hooispray op hooi voor hoestende paarden, als verstuiver bij bijvoorbeeld een hooispray, als massage-olie in combinatie met Jojoba-olie, uitwendig puur of met groene leem op wondjes of ontstekingen.

hooispray paard

Dit blog is geschreven door Petra Zilverberg. Zij schrijft blogs, cursussen en boeken over Communiceren met dieren, Chakra’s bij dieren, Astrologie bij dieren, Bomen, planten en kruiden voor paarden en Paarden karakters lezen. Ze heeft 30 jaar ervaring met het geven van readings op zowel mensen als dieren en het begeleiden van mensen op hun spirituele pad.

Aromatherapie paard e-book

Ontdek hier onze cursussen en boeken van Paarden Natuurlijk.

Paarden Natuurlijk is een onderdeel van All About Beauty.