Peesblessures paarden en herstel bindweefsel

Peesblessures bij paarden

Peesblessures bij paarden komen het vaakst voor aan de voorbenen. Pezen zijn gemaakt van bindweefsel en vormen de verbinding tussen botten en spieren en zorgen ervoor dat we kunnen bewegen. Bindweefsel is een rekbaar weefsel dat overal in het lichaam voorkomt. Het houdt alle onderdelen van het lichaam bij elkaar, zoals de cellen van de huid, gewrichten, spieren en organen.

paardenbeen Peesblessures bij paarden

Stress speelt een grote rol bij aandoeningen aan het bindweefsel en dus ook aan de pezen. Stress in de vorm van geestelijke spanning. Maar ook in de vorm van lichamelijke uitputting (te zware training) en biochemische ontregeling van het lichaam door verkeerde voedingsgewoonten.

Pezen kunnen bij een te zware of verkeerde training overbelast raken, de weefsels zijn dan geïrriteerd, maar nog niet stuk. Pezen kunnen ontstoken en beschadigd raken en zelfs scheuren. In het ergste geval is de pees dan geheel of gedeeltelijk letterlijk gescheurd.

Peesblessure

Bij een peesblessure gaat een paard kreupel vaak lopen. Daarnaast zie je bij peesblessures vaak een zwelling en plaatselijke warmte rond het gebied van de blessure. Meestal is er een zwelling te zien aan de achterkant van het pijpbeen. Wanneer er een banaanvormige zwelling te zien of te voelen is aan de achterzijde van het voorbeen dan gaat het om een blessure aan de oppervlakkige buigpees. Is er meer zwelling te zien naar de zijkanten van het voorbeen dan is er een blessure aan een pees die dieper ligt (vaak de diepe buiger).

Vaak zie je een verschil wanneer een paard op een zachte of harde ondergrond loopt. Kreupel op een harde ondergrond wijst vaak op een blessure van harde weefsels zoals botten en gewrichten. Kreupel op een zachte ondergrond wijst vaak op een blessure aan zachte weefsels zoals pezen, spieren en ligamenten. De mate van kreupelheid kan variëren van acuut tot een meer sluipend langzaam opbouwend proces. Het herstel van een peesblessure duurt lang. Houd er rekening mee dat wanneer de kreupelheid verdwenen is, de pees vaak nog niet helemaal hersteld is. Je moet de beweging en training weer rustig opbouwen.

lymfedrainage paard

Het is dan ook belangrijk om de training van je paard rustig en goed op te bouwen. Te plotselinge hoge belasting kan de pezen overbelasten en beschadigen. En natuurlijk is ook de ondergrond waarop getraind wordt belangrijk. We kennen allemaal de verhalen over paarden die peesblessures oplopen door een niet goed onderhouden rijbak of na een strandrit door mul zand. Na een training is het ook altijd goed voor de pezen om even uit te stappen op een harde vlakke ondergrond. Daarnaast is vrije beweging voor het paard belangrijk om pezen en banden sterk te maken en te houden. Door sterkere spieren worden de gewrichten beter gestabiliseerd en kunnen pijnklachten verminderen, wat weer een positief effect heeft op de beweegbaarheid.

Supplementen

Wanneer je paard een peesblessure heeft, kun je herstel ondersteunen met natuurlijke middelen zoals bijvoorbeeld Boswellia (voor het remmen van ontstekingen in het bewegingsapparaat) en wijnruit (voor de afvoer van vocht en afvalstoffen).

Verder zijn er nog diverse kruiden die ontstekingen, pijn, zwellingen en ochtendstijfheid daadwerkelijk afremmen en verminderen. Denk hierbij aan gember, kurkuma (geelwortel), rozemarijn, kamille, kruidnagel, kaneel en koriander. Als je de kruiden aanvult met omega-3 wordt zowel de werking van omega-3 als de ontstekingsremmende kruiden versterkt, samen zijn ze sterker dan alleen.

Als we kijken naar voedingssupplementen is een combinatie van MSM, glucosaminesulfaat en de co-factoren vitamine C en mangaan goed voor de opbouw en regeneratie van kraakbeen, bindweefsel en de slijmvliezen. Ze hebben eveneens ontstekingsremmende eigenschappen. MSM en glucosaminesulfaat ondersteunen de wondgenezing en het herstel bij schade aan bindweefsel (en dus pezen) en versnellen het herstel bij sportblessures.

Dit blog is geschreven door Petra Zilverberg. Zij schrijft blogs, cursussen en boeken over Communiceren met dieren, Chakra’s bij dieren, Astrologie bij dieren, Bomen, planten en kruiden voor paarden en Paarden karakters lezen. Ze heeft 30 jaar ervaring met het geven van readings op zowel mensen als dieren en het begeleiden van mensen op hun spirituele pad.

Aromatherapie paard e-book
e-book kruiden voor paarden

Ontdek hier onze cursussen en boeken van Paarden Natuurlijk.

Paarden Natuurlijk is een onderdeel van All About Beauty.