...

Paarden en homeopathie; Arnica valkruid

Arnica voor paarden

De reden dat Arnica (valkruid) bij homeopathie en niet bij kruiden staat, is omdat arnica door het stofje helenaline (irriteert slijmvliezen) giftig is. Arnica kun je dus alleen homeopathisch sterk verdund inwendig gebruiken. Maar uitwendig kun je het wel heel goed en zonder problemen gebruiken

valkruid Arnica voor paarden

Arnica staat bekend om zijn herstellend vermogen. De plant groeit op hoogtes van ongeveer 2.800 meter. Hoe hoger in de bergen de plant groeit, des te meer geneeskracht de plant bevat.

Arnica heeft een pijnstillende werking en werkt verlichtend bij zware belasting van de spieren. Dit kruid werkt uitstekend bij allerlei kneuzingen, verstuikingen, verrekkingen, spierpijnen, botbreuken, blauwe plekken of na operaties. Het ondersteunt de doorbloeding van de onderliggende weefsels en wordt ook veel gebruikt voor massage van vermoeide pijnlijke spieren, pezen en gewrichten na (in)spanning. Valkruid helpt de gezonde cellen te beschermen.

Pijn

Bij het verlichten of verzachten van pijn na een ongeval of operatie, kun je uitwendig de huid behandelen met een creme of olie met Arnica. Maar moet je tegelijkertijd en bij voorkeur zo snel mogelijk ook inwendig een homeopathisch geneesmiddel met Arnica geven. Frequent doseren tot de pijn vermindert en daarna minder vaak tot de klachten zijn verdwenen. Op open wonden mag arnica niet uitwendig gebruikt worden.

Dus wanneer je paard een rare sprong heeft gemaakt, zich verrekt heeft of plots kreupel loop, maar ook wanneer je paard op jouw voet gestaan heeft of wanneer je zelf van je paard bent gevallen is het goed om het inwendig en uitwendig te gebruiken op de pijnlijke plek.

 

Ik heb zelf altijd Arnica C30 korrels op stal staan voor zowel mijn paard als mezelf. De korreltjes lossen het beste op onder de tong via de slijmvliezen van de mond. Ik geef mijn paard 4 korreltjes per keer. Het beste raak je de korreltjes niet met je handen aan. Ik doe ze zelf in het dopje van het potje en trek dan de onderlip van mijn paard iets naar voren en laat de korreltjes vallen tussen zijn ondertanden en onderlip. Dan houdt ik de onderlip even vast zodat de korreltjes kunnen oplossen. Op deze manier voorkom ik dat hij ze direct doorslikt wanneer ik ze onder de tong zou leggen. En indien nodig geef ik de Arnica korrels meerdere keren per dag.

Arnica valkruid paard

En wanneer ik zelf spierpijn heb van het paardrijden, neem ik een warm bad met de Arnica badolie van Kneipp. Kneipp heeft een hele fijne lijn producten die Arnica bevatten. De massage olie gebruik ik zowel voor mezelf als mijn paard op gevoelige en of blauwe plekken.

Mensen die overgevoelig zijn voor planten van de composietenfamilie moeten oppassen met Arnica.

Dit blog is geschreven door Petra Zilverberg. Zij schrijft blogs, cursussen en boeken over Communiceren met dieren, Chakra’s bij dieren, Astrologie bij dieren, Bomen, planten en kruiden voor paarden en Paarden karakters lezen. Ze heeft 30 jaar ervaring met het geven van readings op zowel mensen als dieren en het begeleiden van mensen op hun spirituele pad.

Petra Zilverberg

Paarden Natuurlijk

Ontdek hier onze cursussen en boeken van Paarden Natuurlijk.

Paarden Natuurlijk is een onderdeel van All About Beauty.

Aromatherapie paard e-book
e-book kruiden voor paarden
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.