Paarden en aromatherapie; lavendel

lavendel en paarden

Bij lavendel denk ik altijd meteen aan die mooie, heerlijk geurende, paarse lavendelvelden in Frankrijk. De geur van lavendel doet me altijd denken aan vakantie en brengt direct ontspanning.

Lavendel heeft niet alleen een positief effect op de gemoedstoestand, maar heeft ook een kalmerend effect op ons lichaam. Je kunt een geïrriteerde huid perfect kalmeren door een druppeltje lavendel-olie op de geïrriteerde plek in te masseren. Lavendel-olie en tea tree-olie zijn die enige etherische oliën die je onverdund direct op de huid kunt aanbrengen. Bij paarden hoef je niet eerst de vacht te scheren, de olie komt via de haren perfect bij de huid.

Lavendel voor paarden werkt kalmerend

De werking van aromatherapie. Er zijn diverse onderzoeken gedaan naar de kalmerende werking van lavendel bij paarden. In een van de onderzoeken werden paarden uit het niets geconfronteerd met het geluid van een misthoorn waarna er direct lavendel werd verneveld. Bij het geluid van de misthoorn zagen de onderzoekers een verhoogde hartslag. Maar bij het inademen van de lavendel zagen ze de hartslag weer snel zakken tot het normale niveau. Ook lieten de paarden duidelijk tekenen van ontspanning zien wanneer ze de lavendel inademden.

Handen

De rustgevende eigenschappen van lavendel-olie maken dat je deze olie goed kunt gebruiken in stressvolle situaties. Denk hierbij aan wedstrijden, bij de hoefsmid of in de kliniek. Masseer met een paar druppeltjes olie op je handen de puntjes van de oren (ontspanningspunt bij paarden) van je paard. Of laat je paard goed aan je handen ruiken. Je zal merken dat je door de geur van lavendel zelf ook direct een stuk rustiger wordt. Dat is een mooie werking van aromatherapie.

lavendel paard

De ontsmettende en pijnstillende werking van lavendel is bekend. Lavendelolie mag dus niet ontbreken in je verbanddoos. Een schaafwond, brandwondje, jeuk, of lichte ontsteking van de huid, enz., een druppeltje lavendel-olie rechtstreeks op de huid zal snel verlichting geven. Je kunt ook zelf een spray voor huidproblemen maken. Meng ½ liter lauw water met twee druppels lavendel-olie, 2 druppels tea tree-olie en 2 druppels geranium-olie. Goed schudden en meerdere malen per dag vernevelen op de dichte huid.

Insecten

Insecten houden niet van lavendel. Dazen laten je graag met rust wanneer het naar lavendel ruikt. Dat is de reden dat ik bij stal een paar plantenbakken met lavendel heb staan. Het ziet er mooi uit, ruikt lekker en zorgt dat ik en mijn paarden minder last hebben van insecten bij stal. Een vriend van mij heeft een chique dressuurstal waar liters EquiShine gebruikt worden Sinds ik hem heb geadviseerd om de lavendelvariant te nemen, ruiken zijn stal en paarden een stuk lekkerder en heeft hij minder last van insecten op stal. Maar je kan natuurlijk zelf ook een spray maken door een plantenspuit te vullen met water en daar lavendelolie bij te doen. Schudden voor gebruik en vervolgens de stalwanden en eventueel jezelf goed insprayen en je zal merken dat je minder last hebt van insecten. Wanneer het niet goed genoeg werkt kun je wat extra druppels lavendel toevoegen tot het wel werkt.

lavendel paard

Bij een insectenbeet helpt lavendelolie om de pijn te verzachten. Doe rechtstreeks een druppeltje olie op de zere plek. Na 15 minuten zal de jeuk verminderen, eventueel kun je het een paar keer herhalen. Ik gebruik zelf vaak lavendel-olie en tea-tree olie in kokosvet wanneer ik geprikt ben door bijvoorbeeld een mug, zie blog muggenbeten en dazensteken wat helpt?

Je kunt voor een onrustig paard zelf een fijne massageolie maken van 50 ml Jojoba-olie en 10 druppels lavendel-olie. Hier kun je je paard mee masseren wanneer hij onrustig is, maar je kunt het ook op dichte wondjes en schrale plekken gebruiken.

Dit blog is geschreven door Petra Zilverberg. Zij schrijft blogs, cursussen en boeken over Communiceren met dieren, Chakra’s bij dieren, Astrologie bij dieren, Bomen, planten en kruiden voor paarden en Paarden karakters lezen. Ze heeft 30 jaar ervaring met het geven van readings op zowel mensen als dieren en het begeleiden van mensen op hun spirituele pad.

Aromatherapie paard e-book

Ontdek hier onze cursussen en boeken van Paarden Natuurlijk.

Paarden Natuurlijk is een onderdeel van All About Beauty.