Paarden en kruiden; goudsbloem calendula

Goudsbloem en paarden, calendula

Veel mensen kennen de goudsbloem of calendula van de homeopathische calendulazalf die je voor wondjes kunt gebruiken. Minder bekend is dat goudsbloem ook inwendig gebruikt kan worden.

goudsbloem calendula

Goudsbloemen zijn prachtige en heerlijk ruikende oranje bloemen. Ze sluiten zich ‘s avonds en openen zich weer in de ochtend. Maar wanneer de bloemen ‘s morgens na 7 uur gesloten blijven, dan is het verstandig de paraplu mee te nemen. Dan gaat het regenen die dag!

Goudsbloem komt van nature voor in het paardenrantsoen. Het helpt bij de afvoer van afvalstoffen en ondersteunt de huid, bloedsomloop, lever en spijsvertering. Goudsbloem helpt om de maag en darmkrampen te verzachten en te voorkomen. Goudsbloem heeft een groot herstellend vermogen.

Werking

Goudsbloem kan je inwendig geven bij leverproblemen, maag- en darmzweren maar ook bij andere ontstekingen en aandoeningen van het spijsverteringsstelsel. Goudsbloem heeft ook een schimmeldodende, antibacteriele en ontstekingsremmende werking en bevordert ook de wondgenezing. Goudsbloem stelpt kleinere, diffuse bloedingen, werkt pijnstillend en vermindert infecties en ontstekingen bij wonden. Bij wonden bevordert het de wondgenezing en voorkomt het het ontstaan van wild vlees waardoor er een mooier litteken ontstaat.

In dierenstudies zijn de ontstekingsremmende, antibacteriële en antivirale werkingen van goudsbloem aangetoond.

Aftreksel

Wanneer je nieuwsgierig geworden bent naar de uitwendige werking van goudsbloem, dan kun je zelf heel gemakkelijk een aftreksel (ander woord voor koude thee 😉 ) maken. Je kunt dit aftreksel uitwendig gebruiken voor schimmelaandoeningen als rotstraal en ringworm, maar ook voor regenschurft of voor het uitwassen van wonden.

Calendula

Je neemt 1 deel goudsbloemen zonder steel en giet daar 3 delen gekookt water over. Wanneer de thee is afgekoeld is het verstandig om er nog even de grove deeltjes uit te zeven. Bewaren in een flesje en je kunt het uitwendig voor je paard gebruiken bij schimmel, rotstraal, ringworm, regenschurft en wondjes.

De werkzame bestanddelen van goudsbloem zijn: Xanthophyll, allantoïne, etherische olie, hars, bitterstoffen, slijmstoffen, saponinen, flavonen, vitamine A en C, calcium, zwavel, salicylzuur.

calendula paard

Dosering: 20 gram per dag bij een paard boven 350 kilo.

Kruiden geef je in een kuur van 3 tot 6 weken. Merk je na 3 weken geen resultaat dan kun je ermee stoppen, merk je wel resultaat dan kun je ervoor kiezen om ermee door te gaan of om de kruiden zo af en toe als een kuur van een paar weken te geven ter ondersteuning van de gezondheid van je paard.

Dit blog is geschreven door Petra Zilverberg. Zij schrijft blogs, cursussen en boeken over Communiceren met dieren, Chakra’s bij dieren, Astrologie bij dieren, Bomen, planten en kruiden voor paarden en Paarden karakters lezen. Ze heeft 30 jaar ervaring met het geven van readings op zowel mensen als dieren en het begeleiden van mensen op hun spirituele pad.

e-book kruiden voor paarden

Ontdek hier onze cursussen en boeken van Paarden Natuurlijk.

Paarden Natuurlijk is een onderdeel van All About Beauty.