Kruiden voor paarden; goudsbloem calendula

Veel mensen kennen de goudsbloem of calendula van de homeopathische calendulazalf die je voor wondjes kunt gebruiken. Minder bekend is dat goudsbloem ook inwendig gebruikt kan worden.

Goudsbloemen zijn prachtige en heerlijk ruikende oranje bloemen. Ze sluiten zich ‘s avonds en openen zich weer in de ochtend. Maar wanneer de bloemen ‘s morgens na 7 uur gesloten blijven, dan is het verstandig de paraplu mee te nemen, dan gaat het regenen die dag!

Goudsbloem komt van nature voor in het paardenrantsoen. Het helpt bij de afvoer van afvalstoffen en ondersteunt de huid, bloedsomloop, lever en spijsvertering. Goudsbloem helpt om de maag en darmkrampen te verzachten en te voorkomen. Goudsbloem heeft een grote herstellend vermogen.

Goudsbloem kun je inwendig geven bij bij leverproblemen, maag- en darmzweren maar ook bij andere ontstekingen en aandoeningen van het spijsverteringsstelsel. Goudsbloem heeft ook een schimmeldodende, anti-bacteriele en ontstekkingsremmende werking en bevordert ook de wondgenezing. Goudsbloem stelpt kleinere, diffuse bloedingen, werkt pijnstillend en verhindert infecties en ontstekingen bij wonden. Bij wonden bevordert het de wondgenezing en voorkomt het het ontstaan van wild vlees waardoor er een mooier litteken ontstaat.

In dierenstudies zijn de ontstekingsremmende, antibacteriële en antivirale werkingen van goudsbloem aangetoond.

Wanneer je nieuwsgierig geworden bent naar de uitwendige werking van goudsbloem, dan kun je zelf heel gemakkelijk een aftreksel (ander woord voor koude thee 😉 ) maken. Je kunt dit aftreksel uitwending gebruiken voor schimmelaandoeningen als rotstraal en ringworm maar ook voor regenschurft of voor het uitwassen van wonden.

Je neemt 1 deel goudsbloemen zonder steel en giet daar 3 delen gekookt water over. Wanneer de thee is afgekoeld is het verstandig om er nog even de grove deeltjes uit te zeven. Bewaren in een flesje en je kunt het uitwendig voor je paard gebruiken bij schimmel, rotstraal, ringworm, regenschurft en wondjes.

De werkzame bestanddelen van goudsbloem zijn: Xanthophyll, allantoïne, etherische olie, hars, bitterstoffen, slijmstoffen, saponinen, flavonen, vitamine A en C, calcium, zwavel, salicylzuur.

Dosering: 20 gram per dag bij een paard boven 350kg.

Kruiden geef je in een kuur van 3 tot 6 weken. Merk je na 3 weken geen resultaat dan kun je er mee stoppen, merk je wel resultaat dan kun je er voor kiezen om er mee door te gaan of om de kruiden zo af en toe als een kuur van een paar weken geven ter ondersteuning van de gezondheid van je paard.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *