Groene en bruine eikels zijn giftig voor paarden

De hittegolf is gelukkig weer voorbij. De paarden zijn er goed doorheen gekomen maar de eikenbomen hadden het zwaar met de hitte. Door de hitte hebben heel veel eikenbomen uit zelfbescherming de nog groene eikels laten vallen. Omdat met name de groene eikels giftig zijn voor paarden en pony’s verwijder ik op dit moment een paar honderd eikels uit de paddock en weide. Wij hebben hier best veel eiken en omdat ze hier beschermd zijn, het is hier heel lastig om een kapvergunning te krijgen dus moeten we de eikels en eikenprocessierups maar voor lief nemen.

Eikels en de bladeren van de eik zijn giftig voor paarden. Groene onrijpe eikels zijn giftiger dan de bruine eikels. De groene eikels en groene bladeren bevatten meer tannine (looizuur) dan bruine eikels en bruine bladeren waar je evengoed mee op moet passen.

Gelukkig zijn er niet heel veel meldingen van vergiftiging door eikels omdat de eikels door de tannine een bittere smaak hebben.

Als paarden te veel tannine binnen krijgen, kan dat schade veroorzaken aan de darmen en nieren van het paard. De paarden krijgen dan koliek en is er kans op bloederige dunne mest. Een teveel aan tannine veroorzaakt ernstige nierbeschadiging bij paarden. Het is heel moeilijk om paarden met een vergiftiging door tannines te behandelen waardoor de aandoening vaak een fatale afloop heeft.

Een paar bladeren of eikels is nog geen probleem maar wanneer er grote hoeveelheden gegeten worden is het giftig voor het paard.

Zorg ervoor dat als je paarden buiten staan in een weide met eiken bomen en dus eikels, dat ze voldoende voer tot hun beschikking hebben zodat ze niet op zoek gaan naar eikels om hun honger te stillen.

Onze shetlander Harrie vindt bruine eikels het lekkerst. In de winter snuffelt hij als een truffelhondje op zoek naar de eikels wanneer ze onder de sneeuw liggen. Wij halen ze zo veel mogelijk weg maar je ontkomt er niet aan dat er altijd wel wat eikels blijven liggen. Gelukkig zijn de bruine eikels minder giftig en heeft Harrie in de 11 jaar dat we hem hebben nooit problemen gekregen door het snoepen van eikels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *