...

Paarden en bomen; Groene en bruine eikels zijn giftig

Eikels

Eikels en paarden. De hittegolf is gelukkig weer voorbij. De paarden zijn er goed doorheen gekomen maar de eiken hadden het zwaar met de hitte. Door de hitte hebben heel veel bomen uit zelfbescherming de nog groene eikels laten vallen. Omdat met name de groene giftig zijn voor paarden en pony’s, verwijder ik op dit moment een paar honderd eikels uit de paddock en weide. Wij hebben hier best veel eiken en omdat ze hier beschermd zijn, is het lastig om een kapvergunning te krijgen. Dus moeten we de eikels en eikenprocessierups maar voor lief nemen.

Eikels voor paarden, eikels giftig

Eikels en de bladeren van de eik zijn giftig voor paarden. De groene onrijpe eikel is giftiger dan de bruine. De groene eikel en groene bladeren bevatten meer tannine (looizuur) dan de bruine eikel en bruine bladeren, waar je evengoed mee op moet passen.

Gelukkig zijn er niet heel veel meldingen van vergiftiging door eikels omdat de eikels door de tannine een bittere smaak hebben.

eikels voor paarden

Tannine

Eikels giftig. Als paarden te veel tannine binnen krijgen, kan dat schade veroorzaken aan de darmen en nieren van het paard. De paarden krijgen dan koliek en is er kans op bloederige dunne mest. Een teveel aan tannine veroorzaakt ernstige nierbeschadiging bij paarden. Het is heel moeilijk om paarden met een vergiftiging door tannines te behandelen waardoor de aandoening vaak een fatale afloop heeft.

Een paar bladeren of eikels is nog geen probleem. Maar wanneer er grote hoeveelheden gegeten worden is het giftig voor het paard.

eikels paarden

Zorg ervoor dat als je paarden buiten staan in een weide met eiken, dat ze voldoende voer tot hun beschikking hebben zodat ze niet op zoek gaan naar eikels om hun honger te stillen.

Onze shetlander Harrie vindt de bruine het lekkerst. In de winter snuffelt hij als een truffelhondje op zoek naar de eikels wanneer ze onder de sneeuw liggen. Wij halen ze zo veel mogelijk weg, maar je ontkomt er niet aan dat er altijd wel wat blijven liggen. Gelukkig zijn de bruine minder giftig en heeft Harrie in de 11 jaar dat we hem hebben nooit problemen gekregen door het snoepen van eikels.

Dit blog is geschreven door Petra Zilverberg. Zij schrijft blogs, cursussen en boeken over Communiceren met dieren, Chakra’s bij dieren, Astrologie bij dieren, Bomen, planten en kruiden voor paarden en Paarden karakters lezen. Ze heeft 30 jaar ervaring met het geven van readings op zowel mensen als dieren en het begeleiden van mensen op hun spirituele pad.

e-book kruiden voor paarden

Ontdek hier onze cursussen en boeken van Paarden Natuurlijk.

Paarden Natuurlijk is een onderdeel van All About Beauty.

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.