gezondheid

Elektrolyten en koliek paard

Zoals ik in een eerder blog schreef, heeft mijn paard Fredje na de laatste hittegolf een koliekaanval gehad. Als een toegewijde paardenmoeder ben ik aan het uitzoeken wat de oorzaak is en hoe ik dit een volgende keer kan voorkomen.

elektrolyten paard

Als een paard een tekort heeft aan elektrolyten, kan het minder goed vocht opnemen en vasthouden waardoor het paard kan uitdrogen en koliek kan krijgen. Daarnaast verminderd de elasticiteit van de huid (zichtbaar waneer je in de hals een huidplooi oppakt, deze moet normaal binnen 1 seconde weer gladtrekken) en heeft het paard minder uithoudingsvermogen, waardoor het sloom en lusteloos wordt. 

Waarschijnlijk heeft Fred door de hitte veel vocht verloren of heeft zijn lichaam het vocht met de hoge temperaturen niet goed vast kunnen houden waardoor hij een tekort kreeg aan belangrijke lichaamszouten (natrium, calcium, chloride en magnesium), oftewel elektrolyten.

Elektrolyten zijn belangrijk voor de vochthuishouding en het behoud van de zuurtegraad in het lichaam. Daarnaast hebben ze een grote invloed op spier- en zenuwfuncties.

Zouten

Bij een temperatuur van rond de 20 graden raakt een paard bij lichte arbeid ongeveer vier liter vocht en 30 gram zout per uur kwijt. Door voldoende te drinken en gebruik te maken van een himalaya liksteen vult het paard normaal gesproken vocht en elektrolyten weer aan. Maar bij langdurige zware inspanning of bij een hittegolf kan het zijn dat een paard wat extra’s nodig heeft.

Een elektrolytensupplement is niet het zelfde als keukenzout, keukenzout bevat enkel de elektrolyten natrium en chloor terwijl een elektrolytensupplement meerdere soorten elektrolyten bevat. De combinatie van verschillende elektrolyten zorgt voor een betere opname en werking. Alleen keukenzout aan het water of voeding toevoegen geeft dus helaas niet het gewenste resultaat.

Elektrolyten

Ook is het belangrijk om te kijken naar de basis van het elektrolytensupplement. Veel mensen geven hun paard liever geen supplementen op basis van suiker of fructose maar in dit geval zorgt de fructose er juist voor dat de elektrolyten gemakkelijker door het lichaam kan worden opgenomen.

elektrolyten

Een Elektolytensupplement op basis van fructose ruikt heerlijk zoet naar druivensuiker maar het smaakt echt verschrikkelijk zout.

Door dit alles heb ik er voor gekozen om Fredje, wanneer de temperaturen weer omhoog gaan en of een hittegolf dreigt, een elektrolytensupplement te geven. Naast dat te kort elekrolyten voor een vochttekort kan zorgen, kan het ook spierverkramping (buikkrampen/koliek) geven. Denk maar eens aan de marathonlopers die verkrampt over de finish komen.

Ik hoop dat ik het door het toevoegen van elektrolyten een koliekaanval tijdens een hittegolf kan voorkomen. Ik houd jullie op de hoogte…….

Edit; Na het gebruik van elektrolyten in de warme periodes heeft Fred geen koliekaanvallen meer gehad.

3 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.