Dry needling voor paarden

Dry needling

Nooit gedacht dat ik over dry needling een blog zou schrijven…. Ik vind het namelijk moeilijk om een blog te schrijven over iets wat ik niet zelf ervaren heb. Ik kan natuurlijk wel vertellen wat ik zie dat er bij het paard gebeurt en hoe het paard na de behandeling aanvoelt. Of dat het paard zich misschien anders gedraagt. Maar dan voelt het toch een beetje alsof ik iemand anders aan het napraten ben….

dryneedling paaard

Maar deze week heb ik zelf een dry needling behandeling ondergaan. Ik heb nu zelf gevoeld wat er in het lichaam gebeurt waardoor het verhaal van mijn dierenarts, die ook fysiotherapie en dry needling bij paarden doet, echt tot leven kwam.

dryneedle behandeling paard

Triggerpoints

Bij dry needling worden triggerpoints, spierknopen aangeprikt met een lange dunne acupunctuurnaald waarop de spier kort samentrekt en zich direct ontspant. (Dat noemen ze een twitch) Er zijn verschillende naaldlengtes waardoor ook dieper gelegen spieren behandeld kunnen worden. Een spierknoop of triggerpoint ontstaat vaak door een trauma, eenzijdige training of ongewone belasting. Deze spierknopen, triggerpoints kunnen bewegingsbeperking, stijfheid, krachtsverlies en pijn veroorzaken. Het bijzondere is dat wanneer de spier door dry needling weer ontspant, dat dat ook een positieve invloed heeft op andere spieren omdat je niet meer hoeft te compenseren.

Dry needling behandeling

Omdat de spieren in mijn rug vast zaten en pijnlijk aanvoelde, besloot mijn fysiotherapeut om me te behandelen met dry needling. Het aanprikken met de naald in mijn rug, was minder gevoelig dan bijvoorbeeld bij bloedprikken. Toen de naald iets dieper in de spierknoop gezet werd, voelde het even heel scherp en warm aan en voelde ik de spier direct ontspannen. Het was net alsof er vanuit die scherpe warme punt direct een warme ontspanning uitvloeide, die zich als een olievlek over mijn hele rug verspreidde. De pijn in mijn onderrug was direct weg en ik kon gelijk weer beter bewegen.

Omdat het niet pijnlijk is om te ondergaan, blijven paarden ook rustig tijdens de behandeling. Omdat de spieren ontspannen, heeft de behandeling ook wel iets ontspannends. Het advies is om na een behandeling een paar dagen niet te intensief te bewegen, het een beetje rustig aan te doen maar de spieren wel wat beweging te geven omdat de spieren anders wat stijf kunnen aanvoelen of verzuren.

Ik ben zelf inderdaad na de behandeling nog een paar dagen een beetje stijf geweest maar de stijfheid verdween bij lichte beweging, pijn heb ik niet (meer) gehad.

dryneedling

Een dry needling behandeling kan pijnklachten verminderen of wegnemen en bevordert de beweeglijkheid van spieren en gewrichten.

Als ik dit zelf niet gevoeld zou hebben, zou ik nooit geloofd hebben dat een simpel naaldje in korte tijd zoveel resultaat kon hebben. Ik was altijd in de veronderstelling dat een goede masseur meer resultaat zou kunnen behalen omdat die de spieren kan oppakken en kneden. Maar ik denk nu dat ik de volgende keer toch weer voor dry needling zou kiezen…..

Dit blog is geschreven door Petra Zilverberg. Zij schrijft blogs, cursussen en boeken over Communiceren met dieren, Chakra’s bij dieren, Astrologie bij dieren, Bomen, planten en kruiden voor paarden en Paarden karakters lezen. Ze heeft 30 jaar ervaring met het geven van readings op zowel mensen als dieren en het begeleiden van mensen op hun spirituele pad.

e-book kruiden voor paarden
Aromatherapie paard e-book

Ontdek hier onze cursussen en boeken van Paarden Natuurlijk.

Paarden Natuurlijk is een onderdeel van All About Beauty.