Groene leem, inwendig gebruik

Groene leem

Groen leem is ook echt een ding wat niet mag ontbreken in de stalkast. Het is een natuurproduct dat zowel voor uitwendig als inwendig gebruik voor veel dingen inzetbaar is.

Groene leem paard

Leem is een kleisoort die uit de grond wordt gewonnen en dus 100% natuurlijk is. Groene leem is een ongelooflijke bron van mineralen waarvan kiezelzuur (silicium) het belangrijkste is. Daarvan is meer dan 40% aanwezig in groene leem. Leem bevat veel mineralen als magnesium, zwavel, ijzer, calcium, natrium en zink. Daarnaast is het rijk aan enzymen die de opname van de vitaminen en mineralen bevorderen.

Zie ook mijn blog Werking groene leem….

Naast uitwendig is groene leem is ook inwendig te gebruiken als reinigingskuur voor de maag en darmen om het lichaam te ontdoen van gif- en afvalstoffen. Wanneer je paard zich niet helemaal lekker voelt helpt een kuur met groene leem de afvalstoffen afvoeren waardoor aandoeningen als mok, eczeem, verkoudheid, infecties, schimmel, enz sneller herstellen. Nadat mijn paard Zwarte een flinke allergische reactie kreeg (waarschijnlijk op een kruidje in het hooi of gras), heb ik hem een reinigingskuur gegeven op basis van groene leem verdund met water, honing en essentiële olie van jeneverbes.

Ik gebruik deze groene leem zowel in- als uitwendig maar eigenlijk altijd in combinatie met essentiële olie. Afhankelijk van het doel, bepaal ik de essentiële olie.

Aromatherapie

Bij inwendig gebruik meng je eerst 1 eetlepel honing met een klein beetje water in een bakje, dan doe je daar 1 eetlepel groene leem bij en mengt dat tot ongeveer de dikte van halfvolle yoghurt. (Als het te dun is doe je er iets groene leem bij en als het te dik is doe je er wat water bij) Daar meng je dan nog 1 druppel jeneverbes-olie (etherische olie) bij, dit ondersteunt de blaas en nieren. Mocht je paard een bacteriële of virusinfectie hebben, dan voeg je er nog een paar druppels tea tree olie bij. Een druppel geranium ondersteunt de leverwerking. Gaat het vooral om het verbeteren van de weerstand, dan kies je niet voor de tea tree maar kun je er een paar druppels citroen-olie bij doen. Bij een kuur doe je dat 2 keer per dag (over het voer) voor 2 weken.

jeneverbes aromatherapie

Je kunt een kuur geven voor de weerstand 2 keer per jaar. Maar je kunt een kuur ook geven om afvalstoffen af te voeren of wanneer je paard verkouden is of last heeft van bijvoorbeeld een schimmelinfectie. De groene leem kuur is een beetje vergelijkbaar met een detoxkuur voor ons mensen. Let er wel op dat je de fijn gezeefde groene leem (poeder) neemt.

kruiden voor paarden

Voor paarden die gevoelig zijn voor zomereczeem is een kuur een goede start van het seizoen. Wanneer alle afvalstoffen uit het lichaam zijn, is het lichaam beter in staat om zomereczeem het hoofd te bieden.

Geef groene leem liever niet inwendig aan drachtige merries of paarden met nierproblemen.

Dit blog is geschreven door Petra Zilverberg. Zij schrijft blogs, cursussen en boeken over Communiceren met dieren, Chakra’s bij dieren, Astrologie bij dieren, Bomen, planten en kruiden voor paarden en Paarden karakters lezen. Ze heeft 30 jaar ervaring met het geven van readings op zowel mensen als dieren en het begeleiden van mensen op hun spirituele pad.

Aromatherapie paard e-book

Ontdek hier onze cursussen en boeken van Paarden Natuurlijk.

Paarden Natuurlijk is een onderdeel van All About Beauty.