Paarden en aromatherapie; eucalyptus

Eucalyptus voor paarden

Bij eucalyptus denken de meeste mensen direct aan de eucalyptusboom met knuffelbare koalabeertjes die gezellig op de takken en bladeren van de boom kauwen.

koala met eucalyptus

De eucalyptusboom en de koala zijn het symbool voor Australië en dat vertelt ons meteen dat de boom vooral op droge en dorre gronden groeit, in de felle zon. De boom gebruikt zijn essentiële olie om de bladeren te koelen en te beschermen tegen de stalen van de zon. De verkoelende werking van de eucalyptus-olie kunnen wij mensen ook gebruiken bij bijvoorbeeld koorts. Je doet dit door 1 ml eucalyptus-olie te mengen met een halve liter water. Laat dan een handdoek met het eucalyptus-water doordrenken en leg de handdoek (wel iets uitwringen) dan op de plek die gekoeld moet worden, bijvoorbeeld op de benen.

Eucalyptus-olie

Eucalyptus-olie is prettig in het gebruik bij problemen aan de luchtwegen. Eucalyptus is fijn om te inhaleren bij verstoppingen van de sinussen en luchtwegen, het zorgt dat je direct meer lucht krijgt. Het helpt slijm op te lossen en heeft een antiseptische werking. Daarnaast stimuleert eucalyptus de aanmaak van rode bloedlichaampjes, welke zuurstof binden in de longen. Ook kan eucalyptus-olie helpen de bloedsuikerspiegel te verlagen.

eucalyptus voor paarden
eucalyptus etherische olie

Wanneer ik zelf verkouden ben, gebruik ik graag VapoRub van Vicks. Dat is een zalf om in te ademen of om je borst/rug in te wrijven waardoor je meer adem krijgt en verkoudheidsklachten verminderen. Dat zelfde effect kunnen we bij onze paarden krijgen door 50 ml jojoba-olie te mengen met 1 ml (20 druppels) eucalyptus-olie en daar de borst en halsaanzet van ons paard mee masseren.

Wanneer een paard last heeft van neusuitvloeiing kun je een druppel eucalyptus-olie in je handen wrijven en dat het paard laten inhaleren. En als je dan toch bezig bent, wrijf dan meteen een druppel over zijn borst, ook dat geeft verlichting.

Dit blog is geschreven door Petra Zilverberg. Zij schrijft blogs, cursussen en boeken over Communiceren met dieren, Chakra’s bij dieren, Astrologie bij dieren, Bomen, planten en kruiden voor paarden en Paarden karakters lezen. Ze heeft 30 jaar ervaring met het geven van readings op zowel mensen als dieren en het begeleiden van mensen op hun spirituele pad.

Aromatherapie paard e-book

Ontdek hier onze cursussen en boeken van Paarden Natuurlijk.

Paarden Natuurlijk is een onderdeel van All About Beauty.