...

Paarden en homeopathie; Ruta graveolens, wijnruit

Ruta  graveolens voor paarden

Ruta graveolens voor paarden

Ruta graveolens wordt bereid uit verschillende delen van de wijnruit plant aan het begin van de bloei. Wijnruit is een plant met opvallende gele bloemen. Misschien heb je weleens gehoord dat wijnruit giftig is voor paarden, dat klopt afhankelijk van de vorm wel en niet. Net als bij de berenklauw kan het sap van de bladeren van de wijnruit een fototoxische reactie geven. Fototoxisch betekent dat de combinatie van sapsporen van de plant en daglicht een ontstekings/verbrandingsreactie op de huid kan geven. Wijnruit als kruid in gedroogde vorm of in homeopathische vorm is niet giftig voor paarden. Maar de etherische olie kan wel giftig zijn voor een paard.

Ruta graveolens heeft een positieve invloed op het herstel van spier- en peesweefsel en beenvlies. Daarom is Ruta goed te gebruiken bij peesblessures en verwondingen aan de pezen en gewrichtsbanden, met zwelling en bloeduitstortingen. Ook na een val of klap wanneer je je over het hele lichaam geradbraakt voelt.

Ruta zorgt voor een betere doorbloeding van het weefsel en heeft een ontstekingsremmende en weefsel herstellende werking. Perfect dus bij verrekkingen, kneuzingen, verstuikingen en beschadigingen van banden en pezen. Maar ook bij botbreuken, patella luxatie en artrose kan Ruta verlichting geven.

Bij paarden wordt Ruta veel ingezet bij paarden met peesblessures of problemen aan het kogelgewricht. Toen het paard van mijn vriendin een half jaar op rust moest ivm een gat in de pees, hebben we het paard bewust ondersteund met Ruta. Normaal is het zo dat wanneer je op rust gaat omdat bijvoorbeeld je arm in het gips zit, dat wanneer je je spieren niet gebruikt, de doorbloeding vermindert en spierkracht en omvang afneemt. Bij een peesblessure willen we dat er ter plaatse activiteit is om de pees weer te herstellen en te repareren. Ruta stimuleert de doorbloeding en het zelfgenezend vermogen van de pezen waardoor de cellen bij verplichte rust en verminderde doorbloeding toch goed hun werk kunnen blijven doen.

paardenbeen

Je kunt ruta graveolens in zowel druppels als granules (korrels) kopen.

Dit blog is geschreven door Petra Zilverberg. Zij schrijft blogs, cursussen en boeken over Communiceren met dieren, Chakra’s bij dieren, Astrologie bij dieren, Bomen, planten en kruiden voor paarden en Paarden karakters lezen. Ze heeft 30 jaar ervaring met het geven van readings op zowel mensen als dieren en het begeleiden van mensen op hun spirituele pad.

Aromatherapie paard e-book
e-book kruiden voor paarden

Ontdek hier onze cursussen en boeken van Paarden Natuurlijk.

Paarden Natuurlijk is een onderdeel van All About Beauty.

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.