Paarden en aromatherapie; kaneel

Kaneel voor paarden

Ik wist het niet, maar kaneel komt van de kaneelboom die wel 7 meter hoog kan worden. De pijpjes kaneel komen van de gedroogde binnenbast van de kaneelboom. Deze binnenbast wordt pas na zeven jaar geschild. Daarna duurt het nog vier tot vijf jaar voor er opnieuw kaneelpijpjes van de boom geoogst kunnen worden. De takjes en stammetjes van de kaneelboom worden in stukken gekapt en van de buitenlaag ontdaan en enkele dagen in de zon gedroogd tot ze opkrullen en bruin kleuren.

kaneel voor paarden

Kaneel brengt sfeer en warmte, bij de geur van kaneel denk je direct aan appelgebak (met slagroom), warmte en gezelligheid. Ook lekker in de winter op warme chocomel met slagroom…… Wij mensen reageren sterk op de geur van kaneel. Maar wist je dat het bij onze paarden ook een bepaald gevoel lijkt los te maken?

De geur van kaneel helpt na teleurstelling bij het terugvinden van je zelfvertrouwen.

Kaneel heeft een regulerende werking op de spijsverterering, is sterk antiseptisch en heeft wormbestrijdende eigenschappen. (natuurlijk niet zo sterk als een wormenkuur)

Kaneelolie, aromatherapie

Je kunt van 50 ml jojoba olie en 10 druppels kaneelolie een heerlijk geurende massage olie maken om het paard te laten ontspannen. Het heeft een vergelijkende werking als geraniumolie maar het is afhankelijk van het karakter van het paard wat het paard prettiger vindt. Zie ook mijn blog Aromatherapie; geranium

Bij ontstoken tandvlees kun je een druppel kaneelolie en een druppel jeneverbesolie op je vinger doen en daar het tandvlees van je paard mee masseren. Wel goed oppassen dat je niet dicht bij je ogen komt met kaneelolie, het kan de ogen irriteren.

Bij hoest over verkoudheid kan je een mengsel maken van 2 druppels kaneelolie met een eetlepel honing gemengd met een kopje water en over het voer geven. Kaneel is koortswerend en verbetert de weerstand van de luchtwegen tegenover micro-organismen. Dit is vooral belangrijk bij virusinfecties, zoals verkoudheid en griep.

slijmvliezen paard aromatherapie voor paarden

Bij drachtige merries kaneel niet inwendig geven!

Dit blog is geschreven door Petra Zilverberg. Zij schrijft blogs, cursussen en boeken over Communiceren met dieren, Chakra’s bij dieren, Astrologie bij dieren, Bomen, planten en kruiden voor paarden en Paarden karakters lezen. Ze heeft 30 jaar ervaring met het geven van readings op zowel mensen als dieren en het begeleiden van mensen op hun spirituele pad.

Aromatherapie paard e-book

Ontdek hier onze cursussen en boeken van Paarden Natuurlijk.

Paarden Natuurlijk is een onderdeel van All About Beauty.