Paarden en aromatherapie; knoflook

Knoflook voor paarden

Vroeger werd knoflook gebruikt omdat het zwarte magie, vampiers en wormen zou verdrijven. Hoe het tegenwoordig zit met het bestrijden van zwarte magie en vampiers weet ik niet. Maar de essentiële olie van knoflook wordt nog steeds gebruikt als natuurlijke wormenkuur bij paarden. Paarden krijgen dan 2 weken lang 4 druppels knoflookolie gemengd in een eetlepel honing en wat water over het voer.

Knoflook voor paarden

Knoflookolie heeft een bloedzuiverende, ontsmettende en regulerende werking. Het stimuleert de haar- en nagelgroei, maakt botten sterker en verbetert de algehele conditie. Je kunt knoflookolie geven in kuurverband om de conditie en weerstand van het paard te verbeteren. Maar je gebruikt knoflookolie nooit langere periodes achter elkaar.

Knoflookolie, Aromatherapie

Je kunt knoflookolie gebruiken om parasieten te bestrijden. Je geeft dan aan het begin van het seizoen 1 keer per week 1 druppel knoflookolie gemengd met een eetlepel honing en wat water over het voer. In het hoogseizoen wanneer er veel beestjes zijn, geef je dagelijks 1 druppel knoflookolie gemengd met honing en water over het voer. Toch wordt er vanwege de geur niet vaak gekozen voor knoflookolie. Er zijn andere middelen die net zo goed werken en minder stinken.

Wees matig met knoflook en knoflookolie. Knoflook en alle andere ui-achtigen bevatten N-propyldisulfide. Een stofje wat de mens wel maar een paard niet kan verwerken. Het gaat dan vooral om niet bewerkte rauwe knoflook. Meer dan 0,2 gram per kilo lichaamsgewicht kan rode bloedcellen kapotmaken en kan zorgen voor bloedarmoede bij paarden. Wanneer je bedenkt dat 1 teentje knoflook 2 gram weegt, mag een paard van 600 kilo 12 teentjes knoflook per dag. Dat is dus heel veel! Wanneer je knoflook bewerkt, dus kookt, bakt of pekelt (zoals in knoflookolie/aromatherapie en supplementen) vermindert de giftige werking en kan je iets meer gebruiken.

Er wordt nog onderzoek gedaan of het bij paarden alleen geldt voor verse knoflook, maar op dit moment geldt een gewaarschuwd mens voor 2.

Knoflook aan je paard geven

Dit blog is geschreven door Petra Zilverberg. Zij schrijft blogs, cursussen en boeken over Communiceren met dieren, Chakra’s bij dieren, Astrologie bij dieren, Bomen, planten en kruiden voor paarden en Paarden karakters lezen. Ze heeft 30 jaar ervaring met het geven van readings op zowel mensen als dieren en het begeleiden van mensen op hun spirituele pad.

Aromatherapie paard e-book

Ontdek hier onze cursussen en boeken van Paarden Natuurlijk.

Paarden Natuurlijk is een onderdeel van All About Beauty.