Kruiden voor paarden; knoflook

De kracht van knoflook staat als sinds de middeleeuwen beschreven omdat het zwarte magie, vampiers en wormen zou verdrijven. Tegenwoordig wordt knoflook vooral gebruikt als smaakmaker in de keuken en bij infectieziektes of een verminderde weerstand.

Knoflook heeft een bloedzuiverende werking en heeft een positief effect op het hart, de bloedvaten en de darmflora. Knoflook verbetert de weerstand en bloedsomloop maar verbetert daarnaast ook de conditie van haar en huid. Bij paarden met een verminderde weerstand zie je vaak ook een doffe vacht, wanneer je dan de weerstand verbetert, verbetert de vacht en huid van het paard automatisch ook. Knoflook is perfect om verkoudheden te voorkomen omdat knoflook allicine bevat.

Bij inwendig gebruik van knoflook wordt via de huid een sterke geur afgegeven, wat insecten op afstand houdt. Toch wordt er mede vanwege de geur niet vaak gekozen voor knoflook om insecten te weren, er zijn andere middelen die net zo goed werken en minder stinken. 

Knoflook bevat o.a. magnesium, kalium, vitamine B6, selenium en foliumzuur, vitamine A, B vitaminen en zwavel. Daarnaast bevat knoflook en alle andere ui-achtigen N-propyl disulfide. N-propyl disulfide is een stofje wat een mens wel kan verwerken, maar een paard niet. Meer dan 0,2 gram knoflook per kilo lichaamsgewicht maakt rode bloedcellen kapot en kan dus zorgen voor bloedarmoede bij een paard. Te veel knoflook kan dus giftig zijn voor paarden.

Knoflook heeft dus veel mooie eigenschappen maar zorg dat je weet hoeveel je geeft. Een paard van 600 kilo mag 120 gram knoflook per dag, dat is nog best veel. Wanneer je bedenkt dat 1 teentje knoflook gemiddeld 2 gram weegt, mag een paard van 600 kilo 12 teentjes knoflook per dag, dat is dus eigenlijk nog heel veel! Wanneer je knoflook bewerkt; kookt, bakt of pekelt zoals vaak in supplementen het geval is, dan wordt knoflook minder schadelijk.

Knoflook kun je in een kuur geven om de conditie en weerstand van het paard te verbeteren maar nooit langere periodes achter elkaar. 


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *