...

Paarden en aromatherapie; kamille

kamille voor paarden

Je kunt de kamille vers, gedroogd, als kamillewater (koude thee) of als etherische olie gebruiken bij je paard. Omdat we niet het hele jaar de beschikking hebben over dit kruid, droog ik zelf in de zomermaanden kamille. Zp heb ik altijd kamilleolie in huis. Het voordeel van kamilleolie is dat het de essentie van de plant bevat waardoor iedere druppel kamille olie een heel sterke werking heeft.

Aromatherapie

In de aromatherapie maken we zowel gebruik van gewone als van de Roomse kamille. Het bloempje van de Roomse variant is net iets anders en kleiner dan dat van de gewone. Roomse kamille ruikt een beetje naar appel.

Kalmerend

Kamille staat bekend om haar kalmerende en neutraliserende werking. De geur van de plant wordt door veel paarden als prettig ervaren. Nerveuze, gespannen paarden kunnen veel baat hebben bij dit plantje. Het werkt ontspannend en kalmerend op het zenuwstelsel van paarden. Stress en angst verminderen zonder het prestatievermogen te beïnvloeden. Ideaal dus voor wedstrijdpaarden.

Kamille is een fijne olie om mee te werken bij huidaandoeningen, jeuk en allergieën. Zo kun je een paard met zomereczeem of jeuk masseren met een mengsel van 50 ml jojobaolie en 10 druppels kamilleolie. Eventueel kun je daar nog een paar druppels pepermunt aan toevoegen.

Voor paarden met stijve gewrichten, kan de kamille-massage-olie ondersteunend werken bij het soepel houden van gewrichten en verminderen van gewrichtspijn.

Naast de kalmerende werking heeft het plantje een sterk krampstillende, jeukstillende, pijnverdovende en ontstekingsremmende werking waardoor kamille olie ook soms wordt gebruikt op een verbrande huid, traag genezende wonden en bij jeuk.

Koliek

Bij paarden met koliek wordt ook wel eens een kompresdoek met kamilleolie op de buik gelegd in verband met de krampstillende werking, dat klinkt leuk maar in de praktijk is dat helaas vaak niet haalbaar, bij koliek zijn dier en eigenaar vaak in paniek (in mijn geval tenminste) en geeft een product als colosan sneller een beter resultaat.

kamille voor paarden

Overal waar spanning, geïrriteerdheid en stress heerst, ontspant kamille. Spanningen die uitlopen op pijn en verkramping worden door dit kruid gekalmeerd.

De jojaba olie met kamilleolie is een fijne olie om in de stalkast te hebben staan omdat het zo breed inzetbaar is.

Dit blog is geschreven door Petra Zilverberg. Zij schrijft blogs, cursussen en boeken over Communiceren met dieren, Chakra’s bij dieren, Astrologie bij dieren, Bomen, planten en kruiden voor paarden en Paarden karakters lezen. Ze heeft 30 jaar ervaring met het geven van readings op zowel mensen als dieren en het begeleiden van mensen op hun spirituele pad.

Aromatherapie paard e-book

Ontdek hier onze cursussen en boeken van Paarden Natuurlijk.

Paarden Natuurlijk is een onderdeel van All About Beauty.

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.