Paarden en kruiden; het viooltje

Viooltje voor paarden

Bij paarden en kruiden denk je niet direct aan het viooltje. Dat is jammer want het kleine lieflijke viooltje, en dan vooral het driekleurige viooltje, beschikt over grootse krachten. In de oudheid stond het viooltje bekend omdat het liefde zou aantrekken. Wanneer je viooltjes in de vorm van een hart plant en de plantjes groeien voorspoedig, dan zal dit met de liefde net zo zijn. Dus geen madeliefjes meer kaal plukken met hij houdt van me, hij houdt niet van me. Maar gewoon viooltjes in de vorm van een hart planten en goed verzorgen, dan komt het zeker goed met de liefde.

viooltje voor paarden

Geneeskrachtige werking van het viooltje

Ik had er zelf nooit aan gedacht maar mijn dierenarts wees me op de geneeskrachtige werking van het viooltje en dan met name bij huidproblemen. Zij gebruikt het viooltje zelf vaak in combinatie met lijnzaad voor paarden met een doffe vacht of huidproblemen.

Het viooltje is een plantje met zachte haartjes wat wijst op een goede werking op huid en slijmvliezen. De bloemen van het viooltje zijn vaak geelwit wat wijst op een harmoniserend en reinigend effect op de spijsvertering. En de kleur aan de paarsblauwe bloemen wijzen op een kalmerend effect op het zenuwstelsel.

Het viooltje helpt bij huidproblemen, slijmvliesontstekingen en aandoeningen aan de luchtwegen. Daarnaast heeft het driekleurig viooltje een diuretische werking (helpt afvalstoffen via de urine afvoeren) en is daarmee geschikt bij gewrichtsklachten en blaasproblemen.

Gebruik (viooltjeswater)

In de zomer kun je viooltjeswater maken (op dezelfde manier als je kamillewater maakt), je giet kokend water over de bloempjes en laat dat als een soort thee trekken tot het afgekoeld is. Als het afgekoeld is, kan je de bloempjes er met een zeefje of wat keukenpapier uitzeven. Met een spuitflacon of plantenspuit kun je de vacht, staart en manen van een paard insprayen bij zomereczeem of andere vormen van eczeem. De viooltjes die je gezeefd hebt kun je over het voer aan het paard geven, viooltjes verdrijven hitte uit het lichaam en vermindert de jeuk.

calendula paard

Viooltjesolie

Je kunt ook zelf viootjesolie maken door plantaardige olie in een glazen pot te schenken en daar veel verse bloemen van het viooltje in te stoppen net zolang tot de olie verzadigd is. Plaats dat een stukje stof met een elastiek om de opening, dus niet de deksel op de pot plaatsen, anders gaat de olie schimmelen en dat willen we niet. Zet de pot dan 6 weken op een zonnige vensterbank voor het raam. Na 6 weken heb je een fijne olie die je op de huid huid kan gebruiken.

Er is ook een viooltjeskompres, wat bij wondjes of zweren op de huid gelegd word. Je mengt dan verse stukgemaakte viooltjes met een beetje melk, je drenkt daar een verbandgaasje in en legt het vervolgens op de huid.

Dit blog is geschreven door Petra Zilverberg. Zij schrijft blogs, cursussen en boeken over Communiceren met dieren, Chakra’s bij dieren, Astrologie bij dieren, Bomen, planten en kruiden voor paarden en Paarden karakters lezen. Ze heeft 30 jaar ervaring met het geven van readings op zowel mensen als dieren en het begeleiden van mensen op hun spirituele pad.

e-book kruiden voor paarden

Ontdek hier onze cursussen en boeken van Paarden Natuurlijk.

Paarden Natuurlijk is een onderdeel van All About Beauty.