Oorzaken jeuk bij paarden

Oorzaken jeuk bij paarden

Er zijn verschillende oorzaken voor jeuk bij paarden. Hier zijn enkele veelvoorkomende oorzaken:

  1. kruid voor paard Oorzaken jeuk bij paarden PaardenNatuurlijkInsectenbeten: Paarden kunnen jeuk ervaren als gevolg van beten van vliegen, muggen, dazen en andere bijtende insecten. Deze beten kunnen allergische reacties veroorzaken en leiden tot jeukende bultjes of zwellingen op de huid van het paard.
  2. Allergieën: Paarden kunnen allergisch zijn voor bepaalde voedingsmiddelen, pollen, schimmels, stofmijten of andere omgevingsallergenen. Allergische reacties kunnen jeuk veroorzaken, vaak gepaard gaand met huiduitslag, roodheid en zwelling.
  3. Huidaandoeningen: Er zijn verschillende huidaandoeningen die jeuk bij paarden kunnen veroorzaken, zoals zomereczeem (ook wel staart- en maneneczeem genoemd), schimmelinfecties, mijtinfecties (zoals schurft) en bacteriële infecties. Deze aandoeningen gaan vaak gepaard met haarverlies, korstvorming, roodheid en verdikking van de huid.
  4. Voedselintolerantie: Sommige paarden kunnen intoleranties of gevoeligheden ontwikkelen voor bepaalde voedingsmiddelen. Dit kan leiden tot jeukende huiduitslag of gastro-intestinale problemen.
  5. Droge huid: Net als mensen kunnen paarden last hebben van een droge huid, vooral in koud weer of in een droge omgeving. Een droge huid kan jeuk veroorzaken.
  6. Contactirritatie: Bepaalde stoffen, zoals sommige schoonmaakmiddelen, pesticiden, zepen of andere chemicaliën, kunnen irritatie en jeuk veroorzaken wanneer ze in contact komen met de huid van het paard.

In het boek Kruiden voor paarden vertel ik je hoe je met behulp van aromatherapie jeuk bij paarden kunt verminderen.

 

Bij aanhoudende jeuk is het verstandig om de dierenarts te raadplegen. De dierenarts kan verder onderzoek doen naar de oorzaak van de jeuk.

e-book kruiden voor paarden

Ontdek hier de boeken en cursussen van Paarden Natuurlijk.

Paarden Natuurlijk is een onderdeel van All About Beauty.