Hoe weet je of een paard het koud heeft?

Wanneer heeft een paard het koud?

De dagen worden weer korter en dan komt weer de vraag: Wel of geen deken? Een paard kan natuurlijk prima zonder deken. Wanneer je een paard regelmatig rijdt, zorgt de warmte van de deken dat de (winter)vacht wat korter en minder dik blijft. Hierdoor droogt een paard na het rijden sneller en gemakkelijk op als het gezweet heeft  tijdens de training.

Het is zowel voor jonge als oudere paarden belangrijk om te weten hoe je kunt herkennen of een paard het koud heeft, zodat je gepaste maatregelen kunt nemen om het dier warm en comfortabel te houden. Hier zijn enkele tekenen waaraan je kunt zien dat een paard het koud heeft:

  1. paarden in wei kruidengeneeskunde paard het koudBibberen en rillen: Net als bij mensen kunnen paarden beginnen te bibberen en rillen als ze het koud hebben. Dit is een teken dat het lichaam probeert warmte te genereren door spierbewegingen.
  2. Opgetrokken lichaamshouding: Een koud paard kan zijn rugspieren aanspannen en zijn lichaam ineenkrimpen om warmte vast te houden. Dit kan resulteren in een opgetrokken houding en een hoge, stijve nek.
  3. Haren overeind: Als een paard het koud heeft, kunnen de haren op zijn vacht rechtop gaan staan om een isolerende luchtlaag te creëren die warmte vasthoudt. Dit wordt vaak “pilo-erectie” genoemd.
  4. Koude oren, benen en neus: Als je de oren, benen of neus van het paard aanraakt en ze voelen koud aan, kan dit duiden op onderkoeling.
  5. Langzame bewegingen: Een koud paard kan langzamer bewegen en minder energiek lijken dan normaal. Dit komt doordat kou het metabolisme kan vertragen.
  6. Beven van de spieren: Je kunt trillende spieren of spiertrekkingen opmerken, vooral rond de flanken en achterhand.
  7. Verhoogde hartslag en ademhaling: Een koud paard kan een verhoogde hartslag en ademhaling hebben als reactie op de kou, omdat het lichaam harder werkt om warmte te behouden.
  8. Zichzelf beschermen tegen wind en kou: Als een paard zichzelf opzoekt in een beschutte plek of zich met zijn kont naar de wind toekeert, probeert het waarschijnlijk warmteverlies te verminderen.

Als je vermoedt dat een paard het koud heeft, is het belangrijk om maatregelen te nemen om het op te warmen. Dit kan onder andere inhouden dat je het paard voorziet van een warme deken, zorgt voor beschutting tegen wind en vochtigheid, en ervoor zorgt dat het paard voldoende voer en lauw water heeft om zijn lichaam op temperatuur te houden.

Dit blog is geschreven door Petra Zilverberg. Zij schrijft blogs, cursussen en boeken over Communiceren met dieren, Chakra’s bij dieren, Astrologie bij dieren, Bomen, planten, kruiden, mineralen en aromatherapie voor paarden en Paarden karakters lezen. Ze heeft 30 jaar ervaring met het geven van readings op zowel mensen als dieren en het begeleiden van mensen op hun spirituele pad.

Ontdek hier de boeken en cursussen van Paarden Natuurlijk.

Paarden Natuurlijk is een onderdeel van All About Beauty.