Paarden en fruit; mango

Mango voor paarden

Omdat ik de paarden aan huis heb staan, gebeurt het regelmatig dat de paarden naast hun gebruikelijk kracht- en ruwvoer iets extra’s krijgen. Zo eet ik zelf graag mango en gebeurt het weleens dat de paarden ook een stukje mango krijgen. Zoals met alle voeding die niet tot het reguliere dieet behoort, moet ook mango met mate worden gegeven. Mango’s zijn zoet en bevatten natuurlijke suikers, het is dus belangrijk om in de gaten te houden dat je paard niet te veel suiker binnenkrijgt, wat problemen zoals gewichtstoename en spijsverteringsproblemen kan veroorzaken.

mango voor paardenMango’s zijn niet alleen heerlijk van smaak, maar ze bieden ook verschillende gezondheidsvoordelen vanwege hun voedingsstoffen en bioactieve verbindingen.

Mango’s zijn rijk aan vitamines en mineralen en daarmee een uitstekende bron van vitamine C, vitamine A, vitamine E en vitamine K. Ze bevatten ook mineralen zoals kalium en magnesium, die belangrijk zijn voor verschillende lichaamsfuncties.

Mango’s bevatten antioxidanten zoals quercetine, b√®tacaroteen en astragalinezuur. Antioxidanten helpen het lichaam te beschermen tegen schade door vrije radicalen en kunnen bijdragen aan het verminderen van oxidatieve stress.

Vitamine C in mango’s ondersteunt het immuunsysteem en helpt het lichaam te beschermen tegen infecties en ziekten. Studies tonen dat mango’s ontstekingsremmende eigenschappen hebben, mogelijk te danken aan de aanwezigheid van bioactieve stoffen zoals mangiferine.

De vitamines en antioxidanten in mango’s kunnen bijdragen aan een gezonde huid. Vitamine A, in het bijzonder, is belangrijk voor de gezondheid van de huid en het gezichtsvermogen.

Mango’s bevatten vezels, wat gunstig is voor een gezonde spijsvertering. Vezels helpen bij het bevorderen van de darmregelmaat en het voorkomen van constipatie.

Het kaliumgehalte in mango’s kan helpen bij het handhaven van een gezonde bloeddruk door de effecten van natrium te neutraliseren.

Wanneer je mango wil geven aan je paard is het natuurlijk wel belangrijk dat je eerst de schil en pit verwijderd. De schil kan moeilijk verteerbaar zijn, en de pit kan verstikkingsgevaar opleveren.

Dit blog is geschreven door Petra Zilverberg. Zij schrijft blogs, cursussen en boeken over Communiceren met dieren, Chakra’s bij dieren, Astrologie bij dieren, Bomen, planten, kruiden, mineralen en aromatherapie voor paarden en Paarden karakters lezen. Ze heeft 30 jaar ervaring met het geven van readings op zowel mensen als dieren en het begeleiden van mensen op hun spirituele pad.

e-book kruiden voor paarden

Ontdek hier de boeken en cursussen van Paarden Natuurlijk.

Paarden Natuurlijk is een onderdeel van All About Beauty.