Paarden en fruit; kiwi

Kiwi voor paarden

Wij halen wekelijk bij de groenteboer via To good to go een kist met lekker vers fruit. Dat is fruit wat nog goed is, maar wel binnen enkele dagen gegeten moet worden. Regelmatig zitten daar ook meerdere kiwi’s in. Omdat wij zelf niet al het fruit opkrijgen, krijgen de paarden ook regelmatig vers fruit. Het meeste fruit is geen probleem voor paarden maar over kiwi’s twijfelde ik toch even en vroeg ik mezelf af: Mogen paarden kiwi’s eten?

Kiwi voor paardenHet antwoord: Ja, over het algemeen kunnen paarden kleine hoeveelheden kiwi eten zonder dat het schadelijk voor ze is. Kiwi’s bevatten vitamines, mineralen en vezels die nuttig kunnen zijn voor de gezondheid van een paard. Hier zijn echter enkele belangrijke overwegingen:

Kiwi’s zijn niet alleen lekker, maar ze bevatten ook verschillende voedingsstoffen die bijdragen aan een gezonde levensstijl.

Vitamine C-rijk: Kiwi’s zijn buitengewoon rijk aan vitamine C, wat belangrijk is voor het immuunsysteem, de gezondheid van de huid, de vorming van collageen en de absorptie van ijzer uit plantaardige voedingsmiddelen. Kiwi bevat uitzonderlijk veel vitamine C, sterker nog, het bevat zelfs meer vitamine C dan een sinaasappel. Het bevat ook grote hoeveelheden vitamine E, A en K, evenals flavonoïden, antioxidanten en mineralen zoals magnesium, kalium en ijzer. Kiwi is bijzonder gunstig voor de luchtwegen en het is aangetoond dat het de duur van verkoudheid helpt verkorten en astma, piepende ademhaling en hoesten helpt voorkomen.

Vezelrijk: Kiwi’s bevatten zowel oplosbare als onoplosbare vezels, wat kan bijdragen aan een gezonde spijsvertering en het voorkomen van constipatie.

Antioxidanten: Ze bevatten antioxidanten zoals polyfenolen en carotenoïden, die helpen bij het neutraliseren van vrije radicalen in het lichaam en het verminderen van oxidatieve stress.

Kalium: Kiwi’s zijn een goede bron van kalium, wat gunstig is voor de gezondheid van het hart en de bloeddruk kan helpen reguleren.

Foliumzuur: Ze bevatten ook foliumzuur (vitamine B9), wat belangrijk is voor de vorming van rode bloedcellen en de ontwikkeling van het zenuwstelsel bij foetussen tijdens de zwangerschap.

Luteïne en zeaxanthine: Deze stoffen, aanwezig in kiwi’s, zijn gunstig voor de gezondheid van de ogen en kunnen helpen bij het verminderen van het risico op leeftijdsgebonden maculaire degeneratie.

Ontstekingsremmend: Sommige onderzoeken suggereren dat kiwi’s ontstekingsremmende eigenschappen hebben, wat gunstig kan zijn voor mensen met ontstekingsgerelateerde aandoeningen.

Kleine porties: Geef kiwi’s in kleine hoeveelheden. Paarden zijn gewend aan een vezelrijk dieet, en overmatige hoeveelheden fruit kunnen spijsverteringsproblemen veroorzaken.

Verwijder de schil: Als je kiwi aan je paard geeft, verwijder dan de harige schil, omdat dit moeilijk verteerbaar kan zijn. Snijd de kiwi in kleine stukjes om verstikkingsgevaar te voorkomen.

Introductie met mate: Als je van plan bent om kiwi toe te voegen aan het dieet van je paard, doe dit dan geleidelijk en observeer hoe het paard erop reageert. Sommige paarden zijn gevoeliger voor veranderingen in het dieet dan andere.

Let op allergieën of intoleranties: Hoewel kiwi’s over het algemeen veilig zijn, kan een paard individueel allergisch of intolerant zijn voor bepaalde voedingsmiddelen. Houd je paard in de gaten op tekenen van allergische reacties, zoals jeuk, huiduitslag of spijsverteringsproblemen.

Het is belangrijk om te onthouden dat fruit zoals kiwi slechts af en toe als traktatie moet worden gegeven en niet als hoofdbestanddeel van het paardendieet. Een uitgebalanceerd dieet met voldoende ruwvoer is essentieel voor de gezondheid van paarden.

Dit blog is geschreven door Petra Zilverberg. Zij schrijft blogs, cursussen en boeken over Communiceren met dieren, Chakra’s bij dieren, Astrologie bij dieren, Bomen, planten, kruiden, mineralen en aromatherapie voor paarden en Paarden karakters lezen. Ze heeft 30 jaar ervaring met het geven van readings op zowel mensen als dieren en het begeleiden van mensen op hun spirituele pad.

e-book kruiden voor paarden

Ontdek hier de boeken en cursussen van Paarden Natuurlijk.

Paarden Natuurlijk is een onderdeel van All About Beauty.