Planten voor paarden; framboos en framboosblad

Framboos en framboosblad

De framboos (mijn vriendin noemt het een framblij ­čÖé ) is niet alleen een heerlijke zomertraktatie voor ons mensen, maar frambozen bieden ook tal van gezondheidsvoordelen voor onze paarden. Van de sappige vruchten tot de bladeren, elk deel van de frambozenplant draagt bij aan de genezende kracht die de plant te bieden heeft.

framboos en framboosblad voor paardenFrambozen zijn rijk aan antioxidanten, zoals vitamine C en verschillende flavonoïden, die helpen bij het neutraliseren van vrije radicalen in het lichaam van het paard. Deze antioxidanten kunnen ontstekingen verminderen en de algehele gezondheid ondersteunen.

Naast antioxidanten bevatten frambozen ook een scala aan vitamines en mineralen die essentieel zijn voor de gezondheid van je paard. Vitamine C, vitamine K en verschillende B-vitaminen zijn slechts enkele van de voedingsstoffen die in frambozen te vinden zijn, samen met mineralen zoals magnesium, kalium en mangaan.

Frambozen zijn een uitstekende bron van voedingsvezels, die bijdragen aan een gezonde spijsvertering bij paarden. Vezels helpen constipatie te voorkomen en ondersteunen een regelmatige stoelgang.

De Magie van Frambozenbladeren

framboosbladNaast de vruchten hebben ook de bladeren van de frambozenplant geneeskrachtige eigenschappen die gunstig kunnen zijn voor paarden.

Extracten van frambozenbladeren worden al eeuwenlang gebruikt vanwege hun ontstekingsremmende eigenschappen. Dit kan vooral nuttig zijn voor paarden die last hebben van ontstekingen in de gewrichten of spijsverteringskanaal.

Frambozenbladeren staan ook bekend om hun hoestverlichtende eigenschappen. Ze kunnen helpen bij het verzachten van irritatie in de luchtwegen en bijdragen aan een gezonde ademhaling bij paarden.

Net als de vruchten bevatten frambozenbladeren ook vitamines en mineralen, zij het in kleinere hoeveelheden. Deze voedingsstoffen dragen bij aan de algehele gezondheid en welzijn van het paard.

Wat je weinig leest is dat framboosblad bij (drachtige) merries kan helpen om de lactatie te verbeteren. Je leest hier weinig over omdat het slechts als een bijwerking wordt gezien, terwijl het in sommige gevallen best fijn is om te weten.

Frambozen kan je vers geven als een smakelijke traktatie of gemengd door het voeder als extra voedingsstoffen. Gedroogde frambozen of frambozenbladeren kan je ook bij het voer geven, soms lees je het advies om er thee van te zetten en deze dan toeoegen aan het drinkwater van het paard, maar in praktijk doet bijna niemand dat. Ik heb een frambozenstruik in de tuin staan waar de paarden van kunnen snoepen, want eerlijk is eerlijk, frambozen zijn niet goedkoop om aan je paard te geven.

Dit blog is geschreven door Petra Zilverberg. Zij schrijft blogs, cursussen en boeken over Communiceren met dieren, Chakra’s bij dieren, Astrologie bij dieren, Bomen, planten, kruiden, mineralen en aromatherapie voor paarden en Paarden karakters lezen. Ze heeft 30 jaar ervaring met het geven van readings op zowel mensen als dieren en het begeleiden van mensen op hun spirituele pad.

e-book kruiden voor paarden

Ontdek hier de boeken en cursussen van Paarden Natuurlijk.

Paarden Natuurlijk is een onderdeel van All About Beauty.