Bomen, planten en kruiden

Paarden en kruiden; Tijm

Tijm is een van mijn favoriete kruiden voor zowel mens als paard. In de koude maanden wanneer we allemaal wel eens snotteren, hoesten of een verminderde weerstand hebben, is dit een kruid wat ik graag gebruik.

Vooral de etherische olie van tijm is goed om altijd in huis te hebben omdat het zo ontzettend veelzijdig en doeltreffend is. Ik zal in een ander blog de veelzijdigheid van de etherische olie uitleggen en vertellen hoe je het gemakkelijk kunt inzetten om de luchtwegen van je paard te behandelen en te verlichten.

Tijm helpt bij krampen, werkt desinfecterend en slijmoplossend bij hoest. Bij dampige en of hoestende paarden geeft ik vaak wat takjes verse tussen het hooi. Tijm verzacht de luchtwegen en is zoals ik al eerder schreef slijmoplossend waardoor de keel verzacht, slijm oplost en het hoesten verminderd.

Tijm

Tijm werkt bijzonder ontspannend op de slijmvliezen. Tijdens een training aromatherapie van Nancy Popieul moesten we een druppeltje etherische olie van (witte) tijm op het puntje van onze tong leggen. Je merkt vrijwel direct ontspanning in je tong waardoor je duidelijk minder gaat praten. Dat was een zeer leuk en interessant experiment om mee te maken :-).

kruiden voor paarden

Tijm heeft de naam wormuitdrijvend te zijn maar dat vind ik zelf wel mee vallen. Je kan het aanvullend geven bij een wormenkuur of preventief maar verwacht niet te veel van tijm op zich zelf staand bij een worminfectie. Tijm is vooral het kruid voor de luchtwegen omdat het goed werkt bij microben en bacterien waardoor het ook wel eens gezien wordt als natuurlijke anti-biotica.

Je kunt tijm ook ondersteunende gebruiken bij darmkrampen, koliek of spijsverteringsproblemen maar natuurlijk wel in overleg met de dierenarts.

Dosering; verse tijm een hand per dag, gedroogde tijm 15 gram per dag.

Kruiden geef je in een kuur van 3 tot 6 weken. Merk je na 3 weken geen resultaat dan kun je er mee stoppen, merk je wel resultaat dan kun je er voor kiezen om er mee door te gaan of om de kruiden zo af en toe als een kuur van een paar weken geven ter ondersteuning van de gezondheid van je paard.

Lees ook mijn blog Aromatherapie paard; tijm

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.