Bomen, planten en kruiden

Paarden en aromatherapie; Tijm

Zoals ik al in mijn blog Kruiden voor paarden; Tijm schreef, maak ik veel gebruik van Tijm zowel vers als gedroogd maar dus ook als essentiële olie.

Het voordeel van essentiële olie is dat deze krachter is dan het verse kruid. Je hebt dus minder nodig voor meer resultaat en daarnaast is de olie heel fijn om te verwerken in een lotion, spray of massageolie. Let er wel op dat je een natuurlijke duurdere tijmolie koopt en geen goedkopere synthetische.

Tijm werkt bijzonder ontspannend op de slijmvliezen. Tijdens een training aromatherapie van Nancy Popieul moesten we een druppeltje etherische olie van (witte) tijm op het puntje van onze tong leggen. Je merkt vrijwel direct ontspanning in je tong waardoor je duidelijk minder gaat praten. Dat was een zeer leuk en interessant experiment om mee te maken :-).

Tijmolie bevat veel thymol wat zeer krachtige is bij de natuurlijke bestrijding van bacteriën, schimmels en virussen. Tijmolie versterkt het afweersysteem, werkt ontsmettend bij infecties aan luchtwegen en werkt slijmoplossend bij hoest. De zuiverende eigenschap van tijmolie werkt sterker dan synthetische kiemdodende middelen.

Je kunt voor paarden een spray maken op basis van bronwater, honing en Tijm en dit over het hooi sprayen. Op deze manier heb je de voordelen van het vernevelen / inademen en inwendig gebruik.

Daarnaast is Tijm is een ook zeer goede pijnstillende olie. Je kunt het toevoegen aan een basisolie (jojoba-olie) bij spierpijn voor een massage.

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.