Temperatuur van je paard meten

Temperatuur paard

De temperatuur van je paard meten is niet iets wat we doorgaans regelmatig doen. Meestal doen we het pas op het moment dat ons paard ziek is.

temperatuur paard

Maar wist je dat bij sportpaarden regelmatig de temperatuur gemeten wordt? Want alleen zo weet je wat de temperatuur van het paard in normale omstandigheden is en wanneer het paard daadwerkelijk verhoging heeft. Want net als bij mensen verschilt de basis lichaamstemperatuur per paard.

Daarnaast is de lichaamstemperatuur van het paard ook afhankelijk van de omgeving, inspanning, dag- en nachtritme en leeftijd. Boven 38,0 °C spreekt men van een temperatuurverhoging.

Om de temperatuur van je paard te meten neem je het liefst een speciale langere paardenthermometer of maak een touwtje aan de thermometer vast, je zal namelijk niet de eerste zijn bij wie de thermometer naar binnen floept ;-).

Gevoelstemperatuur

Controleer daarnaast ook regelmatig met je handen de gevoelstemperatuur van de neus, oren, benen, kroonrand en hoeven zodat je bijvoorbeeld bij eventuele peesblessures weet hoe de benen van je paard normaal aanvoelen.

Veulens hebben op jongere leeftijd een iets hogere temperatuur.
Pasgeboren veulens; 38,5-39,5 °C. Veulen tot 1 maand: 37,5-38,5 °C.
Daarna zal de lichaamstemperatuur zakken tot onder de 38,0 °C.

paardenbeen

De normale temperatuur van een paard ligt tussen de 37,5 en 38,0 °C.
Door regelmatig de lichaamstemperatuur van je paard te meten weet je precies wat de juiste gemiddelde lichaamstemperatuur van jouw paard is.

Dit blog is geschreven door Petra Zilverberg. Zij schrijft blogs, cursussen en boeken over Communiceren met dieren, Chakra’s bij dieren, Astrologie bij dieren, Bomen, planten en kruiden voor paarden en Paarden karakters lezen. Ze heeft 30 jaar ervaring met het geven van readings op zowel mensen als dieren en het begeleiden van mensen op hun spirituele pad.

Aromatherapie paard e-book
e-book kruiden voor paarden

Ontdek hier onze cursussen en boeken van Paarden Natuurlijk.

Paarden Natuurlijk is een onderdeel van All About Beauty.