...

Waarom gaapt een paard?

Waarom gaapt een paard?

Wij mensen gapen wanneer we moe zijn of wanneer het warm is en we even een dipje hebben. Maar waarom gaapt een paard en wat gebeurt er in ons lichaam wanneer we gapen?

waarom gaapt een paard

Om te beginnen is gapen een automatische reactie op de daling van zuurstof in het bloed om zo extra zuurstof naar de hersenen te brengen en de hersenen te laten afkoelen indien nodig.

Een andere reden om te gapen is dat het de druk in het binnenoor gelijkstelt. Dat doen wij mensen bijvoorbeeld in het vliegtuig wanneer onze oren dicht zitten.

Er zijn specialisten die beweren dat paarden alleen gapen wanneer ze pijn hebben of zich niet prettig voelen. Dat klopt voor een deel omdat paarden inderdaad gapen wanneer ze bijvoorbeeld koliek hebben maar we zien ook paarden gapen wanneer ze ontspannen zijn tijdens een uitgebreide poetsbeurt of massage maar ook wanneer het etenstijd is.

Gapen

Herken je het dat als je met je paard aan het werk bent, dat hij of zij opeens uitgebreid gaat staan gapen? Sta jij je uit te sloven met van alles en nog wat om ze iets nieuws te leren, staan zij opeens ongeïnteresseerd te gapen. 😉

Dat heeft als reden dat gapen bij paarden ook een teken van verwerking kan zijn. Dat zie ik bij Harrie en Fredje altijd heel duidelijk als er iets eens anders dan anders gebeurt of als we nieuwe dingen aan het leren zijn. Ze hebben dan even de tijd nodig om dingen een plekje te geven. Dat is ook een reden dat jonge paarden vaker gapen dan oudere paarden.

Dus wanneer je paard staat te gapen wanneer je met hem aan het werk bent, denk dan niet dat het hem of haar niet interesseert, de kans is groot dat je paard het zo spannend vind dat hij of zij de nieuwe kennis nog even moet verwerken. Gapen is dan duidelijk een teken dat je paard even tijd nodig heeft.

paard gaapt

Pijn of ontspanning

Als een paard veel gaapt, is het goed om het paard in de gaten te houden. Is het ontspanning en houd het vanzelf op of heeft je paard ergens pijn? Bekijk je paard goed om te zien of er geen andere tekenen van pijn en of koliek zijn. Bij twijfel kun je even telefonisch overleggen met de dierenarts. Vaak is er niets aan de hand maar het is wel goed om alert te zijn als het om de gezondheid van je paard gaat.

Met zoveel tegenstrijdige redenen is het erg moeilijk om gapen aan vermoeidheid, pijn of ontspanning te koppelen zoals bij mensen. Maar gapen is dus een lichamelijke reactie om meer zuurstof in het lichaam en de hersenen te krijgen en om de druk in het binnenoor gelijk te maken.

Dit blog is geschreven door Petra Zilverberg. Zij schrijft blogs, cursussen en boeken over Communiceren met dieren, Chakra’s bij dieren, Astrologie bij dieren, Bomen, planten en kruiden voor paarden en Paarden karakters lezen. Ze heeft 30 jaar ervaring met het geven van readings op zowel mensen als dieren en het begeleiden van mensen op hun spirituele pad.

e-book kruiden voor paarden

Ontdek hier onze cursussen en boeken van Paarden Natuurlijk.

Paarden Natuurlijk is een onderdeel van All About Beauty.

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.