Bomen, planten en kruiden

Paarden en kruiden; weegbree

Onbewust heeft (bijna) iedereen de smalle en of de grote weegbree in de tuin of weide staan. De smalle en de grote weegbree lijken wat betreft de werking erg op elkaar, alleen heeft de grote weegbree een bijna rond blad en de smalle een langwerpig blad. Wij hebben weegbree in de weide staan maar ik heb een extra portie smalle weegbree in mijn paardenkruidensnoeptuintje staan, waar Harrie en Fred onbeperkt van de kruiden mogen snoepen.

In het najaar en winter helpt weegbree bij luchtweginfecties en het herstellen van de longen. Ook bij ontstekingen en zweren aan de maag, en darmen helpt weegbree maar ook om de spijsvertering en stoelgang te ondersteunen. Daarnaast helpt weegbree de nieren en urinewegen om overtollig vocht en afvalstoffen af te voeren.

Weegbree

Weegbree bevat veel mineralen zoals kalium en zink, is rijk aan vitamine C en K en kun je probleemloos geven aan je paard. Je vind zowel de smalle als de grote weegbree terug in veel weides en grasvelden, paarden eten er dan ook graag van.

Als je paard gevoelig is voor zandkoliek of als je zelf gevoelig bent voor gluten, heb je vast wel van psylliumzaad of vlozaad gehoord. Dit zijn de zaadjes van de weegbree, deze zaadjes helpen bij een goede stoelgang en zijn perfect als je last hebt van verstopping. Zie ook mijn blog over zandkoliek.

Weegbree is het hele jaar door te vinden dus laat je paard er lekker van eten, het helpt de natuurlijke weerstand van je paard verbeteren. Een gezond paard heeft een betere weerstand en zal daardoor minder bevattelijk zijn voor ziekten.

Eén reactie

  • Jitty

    Hi Petra, wat schrijf je mooie waardevolle blogs, echt blij mee : )
    Wat betreft de eigenschappen van de weegbree was mij niet bekend. Wel die van het vlozaad, wat ik ook regelmatig gebruik. Ik wist niet dat het zaad van een plant hele andere eigenschappen kan hebben dan de plant zelf.
    Kan je weegbree in gedroogde vorm kopen?
    Ik heb het namelijk niet zo voor handen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.