Ademhaling paard

Ademhaling

Ik ben gek op paardenneusjes, ik kan er uren naar kijken. Vooral wanneer het koud is en je de ademhaling van het paard kunt zien aan de stoom die uit de neus komt.

neus paard

De neusgaten van een paard worden gevormd door stevig kraakbeen. Deze kunnen groter worden om zo meer zuurstof binnen te krijgen tijdens inspanning.

In de neus van het paard zitten vitale organen die er voor zorgen dat de ingeademde lucht wordt verwarmd, bevochtigd en gefilterd.

Paardenneus

De binnenzijde van de paardenneus bestaat uit slijmvliescellen en trilhaarcellen. De trilhaarcellen voeren ongewenste stoffen en indringers zoals bacteriën af naar buiten. Ze worden daarbij geholpen door het, door de slijmvliescellen geproduceerde, slijmlaagje.

Bij een inademing stroomt er lucht via de neus naar de luchtpijp en zo naar de longblaasjes. In de longblaasjes vind de gasuitwisseling plaats. Zuurstof wordt opgenomen en CO2 (koolstofdioxide) wordt afgevoerd. De inhoud van de luchtwegen en longen van een volwassen paard is 50 liter. In rust wordt er bij elke ademhaling 6 tot 8 liter in en uitgeademd.

Een paard in rust heeft 8 tot 14 ademhalingen per minuut. Bij maximale inspanning kan de ademhaling bij het paard oplopen tot wel 133 keer per minuut! In galop is de ademhalingsfrequentie van het paard gekoppeld aan de snelheid van de galopsprongen. Bij elke galopsprong vindt een in en- uitademing plaats.

De makkelijkste manier om de ademhaling van een paard te meten is door de bewegingen van de flanken te tellen.

Je moet wel iets rekening houden met leeftijd, omgevingstemperatuur, dracht, stress en inspanning. De ademhalingsfrequentie is het best te beoordelen door iets schuin achter het paard te gaan staan, en te kijken naar de beweging van de buik en borstkas. Na afloop van inspanning moet de ademhalingsfrequentie bij voorkeur binnen een ½ uur tot 1 uur terug zijn bij de normale rustfrequentie.

Ademhalingsfrequentie: 8 – 14 ademhalingen per minuut in rust bij een volwassen paard.