Maagzweren paard

In dit blog wil ik de orthomoleculaire kant van maagzweren bij paarden belichten. Geen stress, in grote lijnen komt het overeen met de reguliere geneeskunde met hier en daar een aanvulling.

Paarden zijn gevoeliger voor maagzweren dan mensen, dat komt omdat een paard minimaal 16 uur per dag in kleine beetjes eet. Bij het vele kauwen komt voortdurend speeksel vrij, speeksel bevat natriumbicarbonaat wat de maagwand een natuurlijke bescherming geeft. Daarnaast heeft een paard in verhouding een relatief kleine maag,

Langere tijd geen (ruw)voer, gebitsproblemen, stress, medicijnen/pijnstillers of pijn kan maagzweren geven. Het vervelende is dat maagzweren altijd begint met vage symptomen die ook veroorzaakt kunnen worden door andere problemen. Enkele symptomen zijn; verminderde of wisselende eetlust, suffig of juist nukkig worden, veel gapen of  tandenknarsen, veel speeksel aanmaken en koliek. Paarden kunnen singelnijd krijgen en vervelend worden tijdens het rijden omdat aangespannen buikspieren maagzuur omhoog kunnen duwen.

maagzweren paard

Wat je bij maagzuur vooral merkt is dat de zuurgraad van de maag zuurder is dan van de slokdarm. Als we het even terugkoppelen naar ons mensen helpt een maagzuurremmer niet zozeer om minder maagzuur te krijgen maar zorgt een maagzuur remmer ervoor dat het zuur in de maag dezelfde zuurgraad krijgt als de slokdarm waardoor we er minder last van hebben. Dat is de reden dat maagzuurremmers maar tijdelijk werken omdat ze even iets doen aan de zuurgraad maar niets aan de oorzaak van het maagzuur.

De enige manier om zeker te weten of een paard maagzweren heeft is een scopie van de maag. Een camera aan een slang gaat dan via de neus naar de maag. De slang gaat via de neus omdat het zachte gehemelte in de mond van het paard langer is dan bij de mens en via de neus zit de slang vrij snel in de maag. Het nadeel van een scan is dat een paard 24 uur nuchter moet zijn.

Op dit moment is er maar 1 werkzame stof tegen maagproblemen en dat is Omeprazol eventueel aangevuld met natriumbicarbonaat. Voor dressuur- en springpaarden is dit middel vrij maar voor de draf- en rensport is dit middel niet toegestaan terwijl deze paarden gevoeliger zijn voor maagproblemen dan recreatie-, spring- of dressuurpaarden.

Vanuit de orthomoleculaire therapie wil ik nog de volgende aanvulling geven

De omeprazol doet prima zijn werk maar een tekort aan omeprazol is natuurlijk niet de oorzaak van het probleem. Om maagproblemen te voorkomen en te helpen oplossen is een goed voermanagement belangrijk maar ook stress verminderen / voorkomen, voldoende beweging en pijn bestrijden.

Het nadeel van maagproblemen en omeprazol is dat het beide zorgt dat de maag niet optimaal kan functioneren. Hierdoor kunnen belangrijke vitaminen en mineralen zoals vitamine B12, calcium en andere mineralen die een zure omgeving nodig hebben, niet goed door de maagwand worden opgenomen. Daarnaast zorgt de veranderende zuurgraad er voor dat bepaalde bacteriën, schimmels en gisten uit de voeding niet goed onschadelijk gemaakt worden waardoor er problemen in de darmen kunnen ontstaan. Dit kan ontstekingen op andere plekken in het lichaam geven.

Dan zijn na een kuur omeprazol de belangrijkste symptomen vanuit de maag opgelost maar kan het paard nog vage klachten houden door bijvoorbeeld een vitamine B 12 tekort. Vitamine B12 is belangrijk voor de hersenen en het immuunsysteem van het paard. Vanuit de orthomoleculaire therapie adviseren we dan ook om na de kuur omeprazol je paard nog een vitamineboost te geven zodat hij weer helemaal lekker in zijn vel zit en alle tekorten zijn aangevuld.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *