gezondheid

Bowen Therapie Equine Touch

Een van de behandelingen die ik zelf aan paarden geef is Bowen Therapie ook wel Equine Touch genoemd. Bij Bowen therapie wordt met de duimen en vingers een rollende beweging over het bindweefsel van de spieren gemaakt om het zelfhelend vermogen van het lichaam te activeren. De behandeling stimuleert het lichaam om een betere balans te zoeken, pijn te verminderen en klachten te herstellen.

Bowen Therapie bestaat onder andere uit een zachte massage van het bindweefsel wat de spieren omhult. Met speciale massagetechnieken worden fascia, spieren, pezen en ligamenten gestimuleerd. Bij Bowen Therapie behandelen we het hele lichaam, alle grepen die aan de ene zijde van het lichaam worden gedaan worden herhaald op de andere zijde van het paardenlichaam, dit geeft het zogenaamde “blauwdruk” effect.

Met Bowen Therapie behandelen we zowel het fysieke als energieke lichaam van het paard. De behandeling geeft een diepe ontspanning, verminderd spierspanningen en spier- en peesletsel. Door Bowen Therapie hersteld het paard sneller van blessures en worden door de verbeterde doorbloeding de afvalstoffen sneller uit het paardenlichaam afgevoerd. Je merkt ook direct verandering in het bewustzijn van het paard, het wordt rustiger en laat stress en spanningen van zich afglijden. Door de diepe ontspanning krijgt het lichaam de mogelijkheid om te werken aan herstel en vernieuwing. Energieblokkades en stress verminderen en het paard komt beter in zijn vel te zitten.

Door met onze handen het paardenlichaam aan te raken kunnen we de conditie van het paard voelen in plaats van alleen af te gaan op wat we zien. Het is heel belangrijk om regelmatig met de handen het paardenlichaam af te gaan om te voelen waar spierspanningen of andere onregelmatigheden zitten, onze ogen kunnen ons soms misleiden maar het paardenlichaam liegt niet! Door goed op de signalen te letten die het paard ons geeft, door met lichaamstaal te reageren, kunnen we op tijd handelen als het paard niet lekker in zijn vel zit en niet pas wanneer het paard al kreupel is of al pijn heeft. Zolang een paard kan compenseren zal hij dat zeker doen, omdat het in zijn natuur zit om zijn verwondingen te verbergen en te voorkomen dat hij ongewenst de aandacht van roofdieren krijgt. Het is dus vaak pas wanneer er in het lichaam al van alles mis loopt dat het pas zichtbaar wordt voor onze ogen.

Lees ook mijn blog Wat is fascia….

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.