Wat is Fascia

Niet alleen bindweefsel maar ook pezen en banden behoren tot fascia. Zonder fascia zou ons lichaam en dat van ons paard in elkaar zakken, fascia geeft het lichaam stevigheid. Fascia is verspreid in het hele lichaam en werkt van top tot teen samen. Het bestaat uit collagene vezels, die voor stevigheid en steun zorgen, en uit dunnere elastische vezels. 

Door deze vezels die onze spieren omhullen, kunnen onze spieren soepel langs elkaar heen bewegen. Als je niet beweegt wordt het weefsel stijf en zal het bewegen beperken. 

Fascia zit ook rond de organen en houdt deze op hun plaats. In fascia worden afvalstoffen afgevoerd richting de lymfevaten. De conditie van onze fascia is dus belangrijk voor onze gezondheid. Als fascia verkleefd is, zijn er verschillende technieken die dat kun behandelen. De spanning en verklevingen van de fascia verminderen aanzienlijk door Bowen Therapie. Als bindweefselstructuren onderling met de omgeving in balans worden gebracht kunnen blokkades en pijn in het lichaam worden weggenomen. Zie ook mijn blog over Bowen Therapie….

Uit onderzoek blijkt dat fasciae, het bindweefsellaagje om de spieren, informatie in zich op kan slaan, dat noemen we weefselherinnering. Als we een elastiekje uitrekken, dan wil het van nature graag weer terug naar zijn oorspronkelijke positie, het zelfde met bindweefsel. Het wordt uitgerekt en als het goed is, kan het zich daarna weer ontspannen. Het past zich dus voortdurend aan. Er zijn momenten dat je daar niet toe in staat bent omdat je de kracht er niet voor hebt, stress hebt, onverwerkte trauma’s of andere verdrongen herinneringen en je er geen tijd voor neemt of kan nemen en deze gebeurtenissen opslaat in je bindweefsel systeem. Dit geeft een lokale verharding in het bindweefsel waardoor elasticiteit verminderd en weefsel verhard. Met zachte ondersteunende technieken zoals Bowen Therapie maken we zachte bewegingen in de geblokkeerde weefsels, zodat het weefsel spanning kan loslaten.

Disbalans van de fascia kan de bron van pijn zijn en deze pijn kan veranderd gedrag en sociale patronen van het paard met zich meebrengen. Vaak kunnen kleine veranderingen het enige teken van ongemak of pijn van het paard te zijn. 

Met Bowen Therapie richten we ons op de fascia. unieke massagegrepen, met de vingers en duimen, worden uitgevoerd over de spieren en de fascia van het paardenlichaam. Met Bowen Therapie kunnen we veel positieve resultaten behalen bij de paarden, van het vrijgeven van de spierspanning tot aan de verbetering van de lokale bloed-en lymfecirculatie. De Bowen Therapie geeft niet alleen veranderingen in het lichaam van het paard maar in het gehele paard, het spierstelsel, maar ook met betrekking tot de toestand van de geest van het paard.

Met Bowen Therapie hebben we een effectieve en krachtige massagetechniek in handen. Lees mijn blog over Bowen Therapie….

1 thought on “Wat is Fascia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *