...

Wat is Fascia

Fascia paard

Niet alleen bindweefsel maar ook pezen en banden behoren tot fascia. Zonder fascia zou ons lichaam en dat van ons paard in elkaar zakken, fascia geeft het lichaam stevigheid. Fascia is een fijn bindweefselvlies dat verspreid zit in het hele lichaam en van top tot teen samenwerkt. Het bestaat uit collagene vezels, die voor stevigheid en steun zorgen en uit dunnere elastische vezels. Fascia is een heel fijn vlies dat alles in het lichaam omvat. Denk maar aan het longvlies, hartvlies, buikvlies, hersenvlies, maar ook rond de botten, spieren, bloedvaten en zenuwen zit fascia.

Door deze vezels die onze spieren omhullen, kunnen onze spieren soepel langs elkaar heen bewegen. Als je niet beweegt wordt het weefsel stijf en zal het bewegen beperken worden. 

spierfascie paard

Fascia zit ook rond de organen en houdt deze op hun plaats. In fascia worden afvalstoffen afgevoerd richting de lymfevaten. De conditie van onze fascia is dus belangrijk voor onze gezondheid. Als fascia verkleefd is, zijn er verschillende technieken die dat kunnen behandelen. De spanning en verklevingen van de fascia verminderen aanzienlijk door Bowen Therapie. Als bindweefselstructuren onderling met de omgeving in balans worden gebracht, kunnen blokkades en pijn in het lichaam worden weggenomen. Zie ook mijn blog over Bowen Therapie….

Uit onderzoek blijkt dat fascia, het bindweefsellaagje om de spieren, informatie in zich op kan slaan, dat noemen we weefselherinnering. Als we een elastiekje uitrekken, dan wil het van nature graag weer terug naar zijn oorspronkelijke positie, hetzelfde met bindweefsel. Het wordt uitgerekt en als het goed is, kan het zich daarna weer ontspannen. Het past zich dus voortdurend aan.

facia paard

Er zijn momenten dat je niet in staat bent om weer terug te veren zoals een elastiekje, omdat je er de kracht niet voor hebt, stress hebt, onverwerkte trauma’s of andere verdrongen herinneringen hebt en je er geen tijd voor neemt of kan nemen en deze gebeurtenissen dus opslaat in je bindweefsel systeem.

Het kost enorm veel energie voor het lichaam om deze emoties/trauma’s vast te houden en heeft  invloed op de belastbaarheid van het lichaam. Op lange termijn kunnen er zich subtiele veranderingen voordoen zoals gedragsproblemen/verandering. Hierdoor kan het lichaam anders gaan functioneren en uiteindelijk zullen er veranderingen in weefselstructuren optreden.

Disbalans van de fascia kan de bron van pijn zijn en deze pijn kan veranderd gedrag en sociale patronen van het paard met zich meebrengen. Vaak kunnen kleine veranderingen het enige teken van ongemak of pijn van het paard zijn.

Bowen therapie

Met zachte ondersteunende technieken zoals Bowen Therapie maken we zachte bewegingen in de geblokkeerde weefsels, zodat het weefsel spanning kan loslaten.

Met Bowen therapie is het mogelijk de spanningen in de fasciastructuren van het lichaam te optimaliseren. Daarbij laat ik het lichaam als het ware ontwinden, daar waar het naartoe wil bewegen. Oftewel resetten en zo emotionele trauma’s en spanningen los te laten. Tijdens een behandeling luister ik met mijn handen naar het lichaam van het paard. Zo kan ik subtiele spanningen in de fascia voelen, die kunnen wijzen op trauma’s, emoties, weefselspanningen etcetera. Het losmaken van deze spanningen geeft een verbeterde bewegingsvrijheid, verminderde pijn en/of emotionele ontlading bij het paard.

fascia paard behandelen

Met Bowen Therapie richten we ons op de fascia. Unieke massagegrepen, met de vingers en duimen, worden uitgevoerd over de spieren en de fascia van het paardenlichaam. Met Bowen Therapie kunnen we veel positieve resultaten behalen bij de paarden, van het vrijgeven van de spierspanning tot aan de verbetering van de lokale bloed-en lymfecirculatie. De Bowen Therapie geeft niet alleen veranderingen in het lichaam van het paard maar in het gehele paard, het spierstelsel, maar ook met betrekking tot de toestand van de geest van het paard.

Met Bowen Therapie hebben we een effectieve en krachtige massagetechniek in handen. Lees mijn blog over Bowen Therapie….

Ebook communiceren met dieren
Cursus communiceren met dieren

Ontdek hier onze cursussen en boeken van Paarden Natuurlijk.

Paarden Natuurlijk is een onderdeel van All About Beauty.

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.