Paarden en planten; luzerne

Luzerne

Het valt niet mee om je paard zo natuurlijk mogelijk te voeren……
Ik heb mijn paarden een tijd verse gedroogde luzerne en spelt gevoerd. De verse kocht ik in kleine baaltjes van 20 kilo, maar helaas zijn deze hier in de buurt nergens meer te verkrijgen. Dus ben ik aan het rondkijken voor alternatieven voor de normale verse gedroogde variant.

Luzerne voor paarden

Luzerne wordt vaak gebruikt als vezelbron in muesli, de stengelige structuur maakt dat paarden beter kauwen en meer speeksel aanmaken, wat weer goed is voor de maag.

Waardes

Het voordeel is dat luzerne een laag suikergehalte heeft. Het bevat gemiddeld 3% suiker terwijl hooi gemiddeld 10 tot 15% suiker bevat.

Tegenover het lage suikergehalte ligt wel een hoog eiwitgehalte. Luzerne bevat namelijk zo’n 16% eiwitten, dat is voor sportpaarden en voor spieropbouw prima maar voor een normaal recreatie paard is het vaak meer dan het paard nodig heeft.

Luzerne bevat veel calcium, wat helpt om het maagzuur in de maag te neutraliseren waardoor de maag gezond blijft. Het nadeel van een hoog calcium percentage is dat magnesium (belangrijk voor de spieren) minder goed opgenomen kan worden door het lichaam. Als je veel voert moet je het hoge percentage calcium dus compenseren, dit kan o.a. met granen, ik zelf voerde mijn paarden luzerne gecombineerd met gedroogde spelt.

luzerne voor paarden

Naast verse gedroogd is er ook gehakselde luzerne in zakken te koop. Maar dat wordt vaak gemengd met gehakseld hooi of stro, mede om het eiwitgehalte te doen zakken naar 10,5%, wat voor veel paarden beter is dat de 16% in verse gedroogde luzerne. Vaak bevatten de zakken gehakselde luzerne vaak melasse, maar ondanks de toegevoegde melasse blijft het suikergehalte van de gehakselde lager dan het suikergehalte van hooi. En sommige merken gehakselde voegen soja-olie toe tegen het stof.

Luzerne in blokken

Naast de verse gedroogde of gehakselde varianten, kwam ik vandaag wat anders tegen; geperste luzerne in blokvorm.

De blokken bestaan uit 100% geperste Luzerne. Deze wordt met warme lucht gedroogd (waardoor de luzerne zijn voedingsstoffen behoudt) en daarna tot blokken geperst. Het is een kwalitatief, hoogwaardig, stof- en schimmelvrij structuurvoeder, rijk aan natuurlijke mineralen en vitaminen (gedroogd met warme lucht, zodat er nauwelijks verlies is van voedingsstoffen). Uitermate geschikt voor dieren met hooistof allergie of chronische luchtwegaandoeningen.

Deze blokken van geperste luzerne zijn meer als tussendoortje of aanvulling bedoeld dan als vervanging van ruw- of krachtvoer. Toch kunnen ze handig zijn als je bijvoorbeeld onderweg bent en niet in de gelegenheid bent om hooi of krachtvoer te geven, dan kunnen deze blokken misschien een uitkomst zijn. Je mag per 100 kilo lichaamsgewicht 1 kilo blok geven, dat is nog best veel. Wel zorgen dat je je paard bij de blokken genoeg water aanbiedt.

kruiden voor paarden

De blokken zijn rijk aan mineralen; Calcium% 1,16, Fosfor% 0,21, Natrium% 0,06, Kalium% 1.25, Magnesium% 0,11, Chloride% 0,34, Zwavel% 0,28, Koper mg / kg 5,78, Mangaan mg / kg 17,2, Zink mg / kg 13,5, Ijzer mg / kg 329, Selenium mg / kg 0,37

Zowel Harrie als Fred vinden de gedroogde blokken erg lekker, ik geef de blokken dan ook regelmatig als gezond extraatje naast bijvoorbeeld de wortels.

Dit blog is geschreven door Petra Zilverberg. Zij schrijft blogs, cursussen en boeken over Communiceren met dieren, Chakra’s bij dieren, Astrologie bij dieren, Bomen, planten en kruiden voor paarden en Paarden karakters lezen. Ze heeft 30 jaar ervaring met het geven van readings op zowel mensen als dieren en het begeleiden van mensen op hun spirituele pad.

e-book kruiden voor paarden

Ontdek hier onze cursussen en boeken van Paarden Natuurlijk.

Paarden Natuurlijk is een onderdeel van All About Beauty.