Schimmel paard behandelen

Schimmel paard natuurlijk behandelen

Nu mijn paarden aan huis staan heb ik er gelukkig geen last meer van maar toen mijn paarden nog op een pensionstal stonden gebeurde het wel dat er een paard last had van schimmel. Omdat schimmel zich vaak laat zien als afgebroken haren, kun je in het begin twijfelen of het niet komt door schuren of spelen met een ander paard. Maar als het na een paar dagen niet weggaat weet je direct, het is schimmel en we moeten het gaan behandelen.

Schimmel (ringworm of dermatophytose) is een van de meest voorkomende huidaandoeningen bij paarden. De overdracht van huidschimmel bij paarden gaat via direct contact met andere paarden of mensen maar ook via besmet materiaal als borstels, dekjes, kleding, leer en dergelijke. Het is belangrijk om te weten dat de sporen van een schimmel buiten het paard dus op borstels, dekjes, kleding, leer en dergelijke ruim 18 maanden kunnen overleven en dus zeer hardnekkig zijn.

schimmel paard

Paarden kunnen drager zijn van huidschimmel, de huidschimmel wordt dan pas zichtbaar bij een verminderde weerstand van het paard. De huidschimmelinfectie laat zich meestal zien in de vorm van een ronde, grijze soms kale plek, met afgebroken haren, korstjes en schilfers. Huid schimmel infecties bij mensen gaan vaak gepaard met jeuk, bij paarden is dit niet altijd het geval.

Schimmel behandelen met aromatherapie

Imaverol is het meest bekende middel wat ingezet wordt om huidschimmel te behandelen maar je kunt zelf ook eenvoudig met essentiële olie een lotion maken om de huidschimmel effectief te behandelen. Ik vind het zelf altijd het gemakkelijkst om de lotion in een plantenspuit te maken. Zo kan je gemakkelijk het paard en materialen helemaal of plaatselijk behandelen maar het middel ook gemakkelijk bewaren in je stalkast waardoor je het altijd kunt pakken wanneer je of nog een plekje of materialen wilt behandelen.

aromatherapie paard

Je gebruikt voor het maken van een anti-schimmel lotion het beste mineraalwater. Per liter water voeg je 4 ml Tea Tree olie toe. De spray is direct klaar om op de schimmelplekken te sprayen. (10 druppels tea tree olie is 0,5 ml dus voor ml Tea Tree olie gebruik je 80 druppels Tea Tree olie per liter water) In een flesje Tea Tree olie zit gemiddeld 10 ml dus 200 druppels 😉

De behandeling dient een paar keer herhaald te worden omdat het helaas niet mogelijk is om in één keer alle schimmels te doden.  Is het niet de eerste keer dat uw paard huidschimmel heeft, dan is het belangrijk om de weerstand van het paard te verbeteren met een detoxkuur van groene leem en essentiële oliën.

De huid schimmelspray op basis van Tea Tree is een huidvriendelijke en natuurlijke oplossing voor schimmelinfectie bij paarden.

Dit blog is geschreven door Petra Zilverberg. Zij schrijft blogs, cursussen en boeken over Communiceren met dieren, Chakra’s bij dieren, Astrologie bij dieren, Bomen, planten en kruiden voor paarden en Paarden karakters lezen. Ze heeft 30 jaar ervaring met het geven van readings op zowel mensen als dieren en het begeleiden van mensen op hun spirituele pad.

Aromatherapie paard e-book

Ontdek hier onze cursussen en boeken van Paarden Natuurlijk.

Paarden Natuurlijk is een onderdeel van All About Beauty.