...

Paarden en kruiden; Kamille

Kamille paard

Kamille is een plantje dat eigenlijk voor iedere paardeneigenaar onmisbaar is in de tuin of weide. Het is een veelzijdig kruid waar je vele kanten mee op kunt. Je kunt kamille vers, gedroogd of als kamillewater (koude thee) gebruiken bij je paard.

kamille paard

Nerveuze, gespannen paarden kunnen veel baat hebben bij kamille. Kamille werkt ontspannend en kalmerend op het zenuwstelsel van paarden waardoor stress en angst verminderen zonder het prestatievermogen te beïnvloeden. Ideaal dus voor wedstrijdpaarden.

Voor paarden met stijve gewrichten kan kamille ondersteunend werken bij het soepel houden van gewrichten en verminderen van gewrichtspijn.

Kamillewater

Daarnaast is kamillewater / koude thee perfect te gebruiken bij huidirritaties zoals mok, eczeem, insectenbeten, allergieën.

Veel mensen kennen kamillewater vooral door de jeukstillende werking bij geïrriteerde of ontstoken ogen maar kamille werkt ook heel goed bij ontstekingen van maag- en darmslijmvlies omdat kamille een gunstige invloed heeft op de darmflora. Het verbetert de spijsvertering, verhelpt gasvorming en verlicht buikpijn.

Kamillewater is een effectief middel bij het schoonmaken van de huid en/of ogen. De antiseptische werking helpt beginnende ontstekingen tegengaan

kamille voor paarden

Kamillewater kan je gemakkelijk zelf maken door 2 handjes kamillebloemen in een grote kop te doen en er kokend water over te gieten. Laat het 20 minuten intrekken en goed laten afkoelen. Daarna het kamille water met een papieren koffiefilter of keukenpapier de grove deeltjes eruit zeven (om te voorkomen dat er deeltjes in de ogen komen die kunnen irriteren). Met een schoon doekje of washandje (ik heb altijd schone washandjes in stal liggen, ook handig om vieze neuzen e.d. schoon te maken) kan je het kamillewater voorzichtig deppend aanbrengen om het schoon te maken.

kamille voor paarden

Als je een goed afsluitbaar (kunststof) flesje hebt, kun je het kamillewater ook in je stalkast bewaren.

Kamille kun je natuurlijk ook gebruiken om voor jezelf verse thee te zetten, de voordelen voor het paard gelden ook zeker voor de mens.

Dosering kamille paard

Dosering; verse kamille 2 handjes per dag, gedroogde kamille 30 gram per dag.

Kruiden geef je in een kuur van 3 tot 6 weken. Merk je na 3 weken geen resultaat dan kun je ermee stoppen, merk je wel resultaat dan kun je ervoor kiezen om ermee door te gaan of om de kruiden zo af en toe als een kuur van een paar weken te geven ter ondersteuning van de gezondheid van je paard.

Dit blog is geschreven door Petra Zilverberg. Zij schrijft blogs, cursussen en boeken over Communiceren met dieren, Chakra’s bij dieren, Astrologie bij dieren, Bomen, planten en kruiden voor paarden en Paarden karakters lezen. Ze heeft 30 jaar ervaring met het geven van readings op zowel mensen als dieren en het begeleiden van mensen op hun spirituele pad.

e-book kruiden voor paarden

Ontdek hier onze cursussen en boeken van Paarden Natuurlijk.

Paarden Natuurlijk is een onderdeel van All About Beauty.

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.