Bomen, planten en kruiden

Paarden en kruiden; kleefkruid

Kleefkruid is een plantje wat bijna iedereen wel kent. Het kleeft op kleding en is daarmee een leuk kruid voor plaagspelletjes en je kunt er natuurlijk als kind tekeningen mee maken op je kleding :-). Maar kleefkruid heeft ook een geneeskrachtige werking voor paarden.

Vanwege de opschonende werking wordt kleefkruid ook wel ‘lymfekruid’ genoemd. Kleefkruid is een fijn kruid om het lymfesysteem te ondersteunen en te versterken omdat het vol vitamines en mineralen zit die de afvoer van afvalstoffen en vocht stimuleert. Door de vochtafdrijvende eigenschappen wordt kleefkruid vaak gegeven aan paarden met gallen, vocht in de benen en stalbenen. Daarnaast heeft het een bloedzuiverende en ontstekingsremmende werking en draagt het bij aan soepele gewrichten.

Kleefkruid

Kleefkruid is rijk aan silica en helpt om de gezondheid van de huid en de vacht te verbeteren daarom wordt het vaak gegeven aan paarden met huidaandoeningen zoals bijvoorbeeld zomereczeem.

Silica helpt ook lichaamsvreemde stoffen uit het lichaam op te ruimen zoals bijvoorbeeld zand uit de darmen bij paarden die te veel zand binnen krijgen bij bijvoorbeeld hun voeding.

Naast silica is kleefkruid rijk aan calcium, koper, jodium, en natrium

Dosering; 40 tot 50 gram gedroogd kleefkruid per dag.

Kruiden geef je in een kuur van 3 tot 6 weken. Merk je na 3 weken geen resultaat dan kun je er mee stoppen, merk je wel resultaat dan kun je er voor kiezen om er mee door te gaan of om de kruiden zo af en toe als een kuur van een paar weken geven ter ondersteuning van de gezondheid van je paard.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.