Kruidengeneeskunde voor paarden

Natuur en kruidengeneeskunde

In de natuur weten paarden precies welke boom, kruid of plant ze moeten eten om niet ziek te worden. En als ze ziek zijn, weten ze welke planten ze moeten eten om weer beter te worden. Door goed naar de paarden in het wild te kijken en hun gedrag te observeren, zijn wij mensen steeds beter geworden in het behandelen van onze paarden met kruidengeneeskunde.

paarden in wei kruidengeneeskunde

Kruiden voor paarden

Kruidengeneeskunde (fytotherapie) maakt gebruik van de kracht van planten, bloemen en kruiden als geneesmiddel. Het is de oudste geneeswijze die we kennen. Ongeveer veertig procent van de moderne, chemisch vervaardigde geneesmiddelen zijn synthetische varianten van kruiden en planten. Een mooi voorbeeld hiervan is de wilg. Wilgenbast bevat salicine en de synthetische variant van salicine kennen we allemaal onder de naam aspirine. In de praktijk blijkt dat aspirine een hoop bijwerkingen geeft terwijl het natuurproduct wilgenbast dat veel minder heeft. Het is dus beter om het natuurproduct te nemen ipv het synthetische. Paarden knabbelen graag op wilgentakken wanneer ze niet lekker zijn omdat wilgentakken koortsverlagend en pijnstillend werken.

Van oorsprong kennen paarden dus heel goed de mogelijkheden van de natuur. Ze weten precies welke specifieke grassen, bladeren, bomen, kruiden, planten of wortels ze wanneer moeten eten om bijvoorbeeld de spijsvertering te bevorderen, koorts te verlagen of pijn te bestrijden.

Kruiden

In het wild is dit voor de paarden natuurlijk een stuk makkelijker omdat ze dagelijks tijdens het grazen grote afstanden afleggen en een ruim aanbod van kruiden op hun weg tegenkomen. Tegenwoordig hebben paarden vaak geen ruime keuze meer uit verschillende planten en kruiden. Hun voeding komt uit de fabriek en de bodem van de weide bevat vaak weinig voedingsstoffen.

Dat is de reden dat ik de gezondheid van mijn paarden vaak ondersteun met kruiden. Ik heb speciale plantenbakken met kruiden aangelegd voor de paarden. De paarden mogen wanneer ze zelf willen snoepen van de kruiden en ik zelf pluk deze kruiden om ze toe te voegen aan het paardenvoer of om er een tinctuur mee te maken indien nodig. Kruiden zijn fantastisch om het lichaam te ondersteunen en te helpen bij genezingsprocessen.

kruiden voor paarden

De voordelen van kruiden zijn; dat ze 100% natuurlijk zijn, omdat paarden planteneters zijn worden kruiden goed opgenomen door het lichaam, synthetische middelen kunnen belastend zijn voor de lever en maag, er zit van nature veel smaak aan planten en kruiden waardoor een paard ze gemakkelijker eet en planten en kruiden kennen veel minder bijwerkingen dan synthetische varianten.

Dit blog is geschreven door Petra Zilverberg. Zij schrijft blogs, cursussen en boeken over Communiceren met dieren, Chakra’s bij dieren, Astrologie bij dieren, Bomen, planten en kruiden voor paarden en Paarden karakters lezen. Ze heeft 30 jaar ervaring met het geven van readings op zowel mensen als dieren en het begeleiden van mensen op hun spirituele pad.

e-book kruiden voor paarden

Ontdek hier onze cursussen en boeken van Paarden Natuurlijk.

Paarden Natuurlijk is een onderdeel van All About Beauty.