Hooispray bij hoest paard

Hoest, hooispray voor paarden

Sjips, Fredje hoest, wat nu?
Als mijn paarden hoesten dan kijk ik als eerste wat de oorzaak van de hoest is en of ik deze weg kan nemen. In dit geval is de oorzaak dat het de afgelopen weken niet geregend heeft en het zand in de paddock een beetje in stuifzand is veranderd. Dat is de reden dat Fred af en toe een droge hoest heeft.

hooispray aromatherapie

Paarden kunnen hoesten door irritatie van de luchtwegen door bijvoorbeeld stof, schimmel of ammoniak. Dat geeft vaak een oppervlakkige droge kuch, vergelijkbaar met een kriebelhoest bij ons mensen. Wat dan helpt bij zowel mensen als paarden is pepermunt. Munt werkt verkoelend wanneer paarden hoesten of last hebben van de luchtwegen, het vermindert de hoestprikkel en kalmeert de luchtwegen.

Maar paarden kunnen ook hoesten door ontsteking van de luchtwegen als gevolg van een verminderde weerstand, dat geeft een diepere hoest. Vaak zijn de luchtwegen geïrriteerd en probeert het paard slijm op te hoesten. Slijm wat te lang in de longen blijft veroorzaakt vaak extra ontsteking van de luchtwegen. Bij een diepere hoest waarbij het paard slijm ophoest is het goed om tijm te geven omdat tijm zeer krachtig is bij de natuurlijke bestrijding van bacteriën, schimmels en virussen. Tijm versterkt het afweersysteem, werkt ontsmettend bij infecties aan luchtwegen en werkt slijmoplossend bij hoest.

Hooispray

Bij Fred gaat het dit keer gelukkig om een oppervlakkige hoest. Maar ook bij een oppervlakkige hoest is het belangrijk om die te behandelen en iets aan de oorzaak te doen. Want veelvuldig oppervlakkig hoesten kan ook de luchtwegen irriteren en vervolgens een vervelende diepe hoest worden.

Fred krijgt al voer met pre- en probiotica en kruiden voor de luchtwegen, zie mijn blog paardenvoer met pre- en probiotica. Daarnaast geef ik hem op dit moment wat fenegriek met knoflook bij omdat het de weerstand en conditie verbetert en een positieve werking heeft op de luchtwegen, zie ook mijn blog over fenegriek.

Ook maak ik bij hoest altijd een aromatische hooispray op basis etherische oliën. De hooispray bevat; lauw bronwater, honing (anders lost de etherische olie niet op in het water), den, eucalyptus, pepermunt, tijm en tea tree. Het soort hoest bepaald van welke etherische oliën ik iets meer toevoeg.

hooispray voor paarden

Hooispray heeft meerdere voordelen. Door het sprayen van het hooi verminderd het stof, door het sprayen verstuiven de etherische oliën waardoor het geïnhaleerd wordt en de luchtwegen van het paard open zet en door het eten van hooi krijgt het paard de etherische olie binnen en kan pepermunt de luchtwegen verkoelen en kan tijm helpen slijm op te lossen.

Dit blog is geschreven door Petra Zilverberg. Zij schrijft blogs, cursussen en boeken over Communiceren met dieren, Chakra’s bij dieren, Astrologie bij dieren, Bomen, planten en kruiden voor paarden en Paarden karakters lezen. Ze heeft 30 jaar ervaring met het geven van readings op zowel mensen als dieren en het begeleiden van mensen op hun spirituele pad.

Aromatherapie paard e-book

Ontdek hier onze cursussen en boeken van Paarden Natuurlijk.

Paarden Natuurlijk is een onderdeel van All About Beauty.