Bomen, planten en kruiden

Paarden en aromatherapie; tea tree

Tea tree is een etherische olie die eigenlijk onmisbaar is in de stalapotheek vanwege de krachtige zuiverende en ontstekingsremmende werking. Tea tree heeft een geur die je niet snel vergeet, you love it or hate it. Ondanks de sterke geur heeft tea tree heel veel voordelen.

Tea tree kan ingezet worden om schimmels, bacteriën en virussen te bestrijden.

Je kunt tea tree (net als lavendel) onverdund op de huid aanbrengen, andere etherische oliën dien je allemaal te verdunnen. Tea tree één van de beste oliën bij wondjes, wonden, abcessen, huidinfecties, schimmels en wratjes omdat het beter ontsmet dan betadine en ontstekingen bestrijdt. Bij abcessen bezit tea tree de eigenschap om de etter binnen te dringen en zich te vermengen met pus, etter of bloed, het doodt bacteriën en stimuleert de afvoer van schadelijke stoffen. De olie is pijnstillend en sterk wondhelend en mag puur op een wondje.

Tea tree

Je kunt tea tree puur dus puur op de wond aanbrengen. Maar bij grote wonden kun je er ook voor kiezen om tea tree inwendig geven, je druppelt de tea tree dan over het voer om van binnenuit infectie te bestrijden en/of te voorkomen. 3 dagen lang 2 keer per dag 4 druppels tea tree over het voer.

De geur van Tea Tree houdt veel insecten (en mensen 😉 ) op afstand. Mocht je zelf of je paard toch gestoken zijn dan neutraliseert tea tree direct het gif wanneer je een druppel pure tea tree op de plek aanbrengt. En luizen, mijten en teken zijn (ook preventief) goed te bestrijden door tea tree toe te voegen aan paardenshampoo om het paard te behandelen.

Als het paard een verminderde weerstand heeft of wanneer je een opkomende ziekte wil bestrijden, kun je tot maximaal 15 druppels tea tree per dag over het voer doen, wel verdeeld over meerdere voerbeurten.

Als je na ziekte of bij de komst van een nieuw paard de stal wil ontsmetten, vul dan een plantenspuit met een halve liter water en 10 druppels tea tree met 10 druppels citroen en besproei hiermee alle oppervlakten. In de warme maanden kun je er voor kiezen om het 1 keer per maand te doen.

Dit blog is geschreven door Petra Zilverberg. Zij schrijft blogs, cursussen en boeken over Communiceren met dieren, Chakra’s bij dieren, Astrologie bij dieren, Bomen, planten en kruiden voor paarden en Paarden karakters lezen. Ze heeft 30 jaar ervaring met het geven van readings op zowel mensen als dieren en het begeleiden van mensen op hun spirituele pad.

ik en fred

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.