Paarden en kruiden; madeliefje

Madeliefje voor paarden

Iedereen kent het madeliefje, het bloempje wordt ook wel meizoentje genoemd. Vaak is het de eerste bloem die we als kind leren kennen. We rijgen er kettingen van en we vragen liefdesadvies aan de bloem wanneer we verliefd zijn; hij houdt van me, hij houdt niet van me…….

Het madeliefje is een meerjarige vaste plant die bloeit van januari tot en met november. Madelief steekt met haar fijne witte bloemen vrolijk boven het gras uit. Het madeliefje sluit ‘s avond met het ondergaan van de zon haar bloem om overdag weer te openen.

madeliefje voor paarden

Zowel de bladeren, bloemen als zaden van het madeliefje kunnen gegeten worden door zowel paarden als mensen. Het madeliefje is rijk aan kalium, calcium, magnesium en ijzer. Ook bevat het veel vitamine A en C. Daarnaast beschikt het madeliefje over inuline (prebiotica voor gezonde darmflora).

madelief voor paarden

In 100 gram madeliefjes zit 600 mg potassium, 88 mg fosfor, 33 mg magnesium, 190 mg calcium, 2,7 mg ijzer, 160 mg vitamine A en 2.6 mg proteïne.

Madelief werkt bloedzuiverend en is vooral goed voor de lever. Het helpt bij huidklachten, reumatische klachten, ontstekingen aan de luchtwegen, artrose, oververmoeidheid en is eetlust bevorderend. Aften en mondzweertjes verminderen door op de verse blaadjes te kauwen. In de geneeskunde werd madelief vooral gebruikt bij huidklachten, huidbeschadigingen, huidontsteking, builen en zwellingen. De fijngestampte bloemen en blaadjes stillen namelijk de pijn van verstuikingen en kneuzingen.

Madelief

In de reguliere geneeskunde wordt madelief niet meer gebruikt maar in de homeopathie wordt madelief nog steeds gebruikt als tinctuur door de activerende werking op de spieren in de vaatwanden.

Madelief is dus een veelzijdig bloempje en goed voor de gezondheid van je paard, je kunt je paard er dus lekker van laten eten in de wei.

En voor jezelf kun je ook lekkere verse thee zetten met madeliefjes; doe drie theelepels bloemetjes in een kop en overgiet de bloemetjes met kokend water. 10 minuten laten trekken en je hebt een heerlijke heilzame thee voor jezelf.

Recept voor madelief-jojoba olie voor droge schrale plekjes (en droge handen)

Neem 100 ml jojoba-olie in een potje en pluk de mooiste bloemen die je kunt vinden (alleen het bloempje, niet de steel) en doe deze bij de jojoba-olie tot het potje luchtig gevuld is. Sluit het potje af met een stukje stof en een elastiekje (dus niet met het dekseltje) zodat het vocht uit de bloempjes kan verdampen. Zet het potje op bv de vensterbank op een warme zonnige plek en laat het 3 weken staan. Na 3 weken zeef je de bloempjes uit de olie. Bewaar de madelief-jojoba-olie met deksel op het potje op een donker plekje en je hebt een fijne olie voor een droge (schrale) huid. Je kan de olie voor zowel je paard als jezelf gebruiken. De olie is ongeveer 1 jaar houdbaar. 

madeliefjes voor paarden

Dit blog is geschreven door Petra Zilverberg. Zij schrijft blogs, cursussen en boeken over Communiceren met dieren, Chakra’s bij dieren, Astrologie bij dieren, Bomen, planten en kruiden voor paarden en Paarden karakters lezen. Ze heeft 30 jaar ervaring met het geven van readings op zowel mensen als dieren en het begeleiden van mensen op hun spirituele pad.

e-book kruiden voor paarden

Ontdek hier onze cursussen en boeken van Paarden Natuurlijk.

Paarden Natuurlijk is een onderdeel van All About Beauty.