Jaarlijkse zadelcheck paard

Elk jaar laat ik een zadelcheck doen om te zien of het zadel nog goed op de rug van Fred ligt, om te zien of het zadel opgevuld of aangepast moet worden. Ik doe dat nu 8 jaar en de ene keer moet het zadel iets opgevuld worden en de andere keer is het nog helemaal goed. Het fijne van een zadelcheck van een goede zadelpasser, is dat je ook meteen zelf al je vragen kunt stellen rond zadels, singels, beugelriemen en beugels. Want wanneer je je zadel laat checken is het ook goed om je singel, beugelriemen en beugels eens goed na te lopen.

Bij mij komt Patrick Manintveld. Hij is ook een tijdje mijn instructeur geweest dus hij weet precies hoe mijn paard onder het zadel beweegt en hoe ik in het zadel beweeg. Daardoor weet hij precies waar hij op moet letten en waar hij kleine dingen kan verbeteren.

Er zijn veel verschillende factoren die ervoor kunnen zorgen dat de ligging van het zadel iets veranderd. Je paard kan groeien, dikker of dunner worden, gespierder of minder gespierd worden maar er kunnen ook dingen voor de ruiter veranderen. Door een blessure aan mijn bovenbeen kon ik niet goed meer in het zadel zitten, het is dan fijn wanneer er iemand met je meedenkt. In mijn geval konden zonder problemen de wrongen van mijn zadel aangepast worden waardoor ik weer goed en zonder pijn in het zadel kan zitten.

Een jaarlijkse zadelcheck helpt je ook om fysieke klachten, drukkingen en pijnlijke spieren bij je paard voor te zijn. Helemaal wanneer je wedstrijden rijdt is het belangrijk dat je zadel perfect en aangesloten op de rug van je paard ligt. Een een goed aangesloten zadel verdeeld het gewicht van de ruiter over een zo groot mogelijk oppervlakte waardoor de spieren gelijkmatig belast worden en blessures voorkomen kunnen worden.

Voor het opvullen van het zadel is zuiver schapenwol de beste vulling voor je zadel. Het kan voor sommige zadels goed zijn om de wol eens in de zoveel jaar te vervangen. Het is een beetje als een kussentje in je favoriete luie stoel, dat verliest na verloop van tijd ook zijn veerkracht en zachtheid door invloeden van buitenaf zoals lichaamsgewicht, vocht en zweet.

En ga onder een goed passend (op maat) gemaakt zadel niet allerlei dikke dekjes en bontjes leggen. Wanneer je zelf in je op maat gemaakte rijlaarzen 2 paar dikke skisokken gaat dragen veranderen je goed passende rijlaarzen in te kleine rijlaarzen. Het zelfde geldt voor je zadel….

Dankzij Patrick Manintveld ligt mijn zadel weer goed en kunnen Fred en ik samen weer kilometers gaan maken. Hieronder nog een lijst met problemen waarbij je ook eens aan je zadel kunt denken.

Rijtechnische problemen
Bokken of steigeren
Moeite hebben met stelling
Concentratieproblemen
Te hard lopen (vluchten voor de druk)
Totaal verzet, achteruit gaan lopen
Moeite met recht lopen, scheef zakken/zadel ruiter
Stijf of houterig lopen
Op de voorhand lopen
Niet genoeg ondertreden met achterbenen
Zwaaien met de staart
Problemen met opstijgen, niet stil staan

Gedragsproblemen
Oren plat tijdens het opzadelen
Bijten tijdens het opzadelen
Stampen/schrapen met voorbenen tijdens het opzadelen
Niet stil staan tijdens het opzadelen
Happen naar de benen van de ruiter tijdens het opstappen of rijden
Gevoelig met poetsen op de plek waar het zadel ligt

Fysieke problemen
Witte haren van drukplekken
Wonden waar zadel ligt
Zwellingen waar zadel ligt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *