‘s Nachts koliek en dan? Colosan!

Colosan

Pas geleden liet ik in een shoplog zien dat ik Colosan van Ecostyle had gekocht. Vooral omdat ik er goede verhalen over had gehoord en dat ik het wel een prettig idee vond om zoiets in de stalkast te hebben staan. Voor het geval een van mijn paarden een keer koliek zou krijgen.

Ik had gehoopt dat het flesje gewoon ergens zou staan te verstoffen en dat op een gegeven moment de houdbaarheidsdatum verstreken zou zijn. Maar helaas…..

Afgelopen zondag om 22.00 uur ‘s avonds hoorden we, terwijl we binnen op de bank zaten een hoop geluid van buiten komen. We gaan eigenlijk altijd wel kijken als we iets horen, en meestal zijn de paarden dan aan het spelen en slepen ze de pylonen overal mee naar toe. Is er dus niets aan de hand.

Maar afgelopen zondag dus wel. Fredje stond te stampen met zijn voorbenen en zette zijn tanden overal in. Hij pakte de hooibak, de staldeur, de betonnen wand, gewoon alles wat hij kon pakken met zijn tanden. Fred doet dat vaker wanneer hij stress heeft, als er echt iets aan de hand is waardoor hij zich niet prettig voelt. Nu deed hij dat in combinatie met met zijn achterbenen trappen waardoor het al snel duidelijk was dat hij pijn had, vermoedelijk koliek.

paard controleren op zandkoliek

Longeren bij koliek

Wanneer een paard koliek, buikpijn of verstopping heeft, ga ik altijd eerst longeren omdat vooral de galop er voor kan zorgen dat de darmwerking wat op gang komt waardoor een paard gaat mesten. Tijdens het longeren begon Fred meteen te mesten, wij blij en hoopten dat de buikpijn ook weg zou zijn. Helaas was Fred zijn buikpijn nog niet weg. Dus nog even verder met longeren, toen begon hij weer te mesten en werd hij rustiger. Oke, zou het dan nu over zijn?

Omdat Fred zich toch nog steeds niet helemaal lekker voelde zijn we met hem gaan wandelen maar daar knapte hij ook niet heel erg van op. Daarom besloten we om de Colosan uit de kast te pakken.

hoe geef je colosan bij koliek

Gebruik Colosan

Bij het flesje zit een spuit waardoor je heel gemakkelijk 15 ml, de aanbevolen dosis, op kunt zuigen. Je spuit het net als een wormenkuur via de zijkant, in de mond van het paard. Het ruikt naar anijs en ik had al gelezen dat paarden het niet vies vinden, het ging dan ook gemakkelijk naar binnen. Niet zoals bij een wormenspuit dat ze soms nog deels uitspugen.

Pijnstillers

Colosan staat er om bekend dat het buikkrampen stilt. Ik heb het later nog aan de dierenarts gevraagd, maar Colosan werkt niet pijnstillend zoals bijvoorbeeld Bute. Maar zoals ik het begreep heeft het ook geen zin om bij koliek pijnstillers als Bute te geven. We willen dat de darmwerking op gang komt en het paard gaat mesten. Pijnstillers hebben vaak ook een spierontspannende werking op de darmen waardoor de darmwerking niet optimaal is.

Er wordt geadviseerd om het paard na het geven van Colosan nog iets te laten drinken. Fred wilde niet drinken en daarom hebben we hem met het gemakkelijke spuitje van de Colosan ook nog wat water gegeven om de mond te spoelen.

Toen zijn we voor de zekerheid weer gaan longeren. Door de Colosan begon Fred meteen weer een beetje te mesten, we hebben hem toen nog even laten bewegen waarbij hij nog 2 keer mestte.

Na uiteindelijk 5 keer mesten werd hij rustiger en leek de pijn voorbij. Toen waren we wel 1,5 uur verder. Maar wat doe je op zondagavond tegen middernacht, kun je dan nog ergens een dierenarts bellen? Ik had echt geen idee en was blij dat we het op deze manier zelf konden oplossen.

We zijn uiteindelijk ‘s nachts nog even ons bed in gekropen omdat alles rustig was en we de volgende dag gewoon weer moesten werken. Nog wel een paar keer eruit geweest om bij Fred te kijken, hij was wel moe maar gelukkig ging alles weer goed met hem. Hij had wel honger en vond het stom dat we al het hooi hadden weggehaald.

Koliek

Koliek kan verschillende oorzaken hebben als; iets verkeerds gegeten, stress of wormen. Maar ook de overgang van het weer kan bij sommige paarden koliek veroorzaken. Ondanks dat Fred weer de oude was, heb ik de volgende ochtend de dierenarts gebeld en zij is nog langsgekomen.

Zij heeft naar zijn darmen geluisterd, die waren lekker aan het borrelen, ze heeft hem voor zover het ging rectaal opgevoeld en verder onderzocht. We hebben zijn mest genomen en in een handschoen met water opgehangen om te zien of er zand in zijn darmen zat, dat was gelukkig niet het geval. De dierenarts heeft hem een extra wormenkuur gegeven om eventuele wormen te behandelen. De volgende dag zaten er gelukkig geen wormen in zijn mest, dus ook dat was gelukkig niet de oorzaak. Stress of voeding was volgens ons ook niet de oorzaak.

paard controleren op zandkoliek

Ook kunnen temperatuurschommelingen of grote overgangen in het weer koliek veroorzaken. Het was hier vrijdag nog 40 graden en zondag 20 graden, dus dat is wel een grote weersomslag en temperatuurschommeling. Dus waarschijnlijk is dat de reden geweest van de koliek. We gaan het zeker in de gaten houden een volgende keer.

Ik ben heel blij dat we het zelf hebben kunnen oplossen met de Colosan, echt dikke duim omhoog voor dat product!

Paraffine

Daarnaast hebben we van de dierenarts nog voor 3 dagen vloeibare paraffine gekregen om over zijn eten te gieten. De vloeibare paraffine legt een laagje in zijn darmwand waardoor het mesten even wat gemakkelijker gaat. Veel mensen geven preventief olie over het voer van het paard en dat werkt super. Maar het nadeel is dat een deel van de olie ook gewoon opgenomen wordt door het lichaam en het voordeel van vloeibare paraffine is, dat het niet wordt opgenomen, dat het echt dus een glad laagje in de darmen maakt waardoor de mest zo naar buiten glijdt.

Ook heb ik met de dierenarts nog goede afspraken gemaakt zodat ik weet wie ik de volgende keer ‘s nachts uit zijn of haar bed mag bellen.

Met Fred gaat het gelukkig weer helemaal goed, we moeten wel even zijn hoeven bijvijlen want het stampen met de voorbenen heeft wel een aanslag gepleegd op zijn hoeven.

Lees ook mijn blog over elektrolyten en koliek

Dit blog is geschreven door Petra Zilverberg. Zij schrijft blogs, cursussen en boeken over Communiceren met dieren, Chakra’s bij dieren, Astrologie bij dieren, Bomen, planten en kruiden voor paarden en Paarden karakters lezen. Ze heeft 30 jaar ervaring met het geven van readings op zowel mensen als dieren en het begeleiden van mensen op hun spirituele pad.

Aromatherapie paard e-book
e-book kruiden voor paarden

Ontdek hier onze cursussen en boeken van Paarden Natuurlijk.

Paarden Natuurlijk is een onderdeel van All About Beauty.