Elektrolyten en koliek paard

Koliek bij paarden

Zoals ik in een eerder blog schreef, heeft mijn paard Fredje na de laatste hittegolf koliek. Als een toegewijde paardenmoeder ben ik gaan uitzoeken wat de oorzaak was zodat ik dit een volgende keer kan voorkomen.

elektrolyten paard koliek bij paarden

Als een paard een tekort heeft aan elektrolyten, kan het minder goed vocht opnemen en vasthouden waardoor het paard kan uitdrogen en koliek kan krijgen. Daarnaast vermindert de elasticiteit van de huid (zichtbaar wanneer je in de hals een huidplooi oppakt, deze moet normaal binnen 1 seconde weer gladtrekken) en heeft het paard minder uithoudingsvermogen, waardoor het sloom en lusteloos wordt.

Waarschijnlijk heeft Fred door de hitte veel vocht verloren of heeft zijn lichaam het vocht met de hoge temperaturen niet goed vast kunnen houden waardoor hij een tekort kreeg aan belangrijke lichaamszouten (natrium, calcium, chloride en magnesium), oftewel elektrolyten.

Elektrolyten zijn belangrijk voor de vochthuishouding en het behoud van de zuurtegraad in het lichaam. Daarnaast hebben ze een grote invloed op spier- en zenuwfuncties.

Zouten

Bij een temperatuur van rond de 20 graden raakt een paard bij lichte arbeid ongeveer vier liter vocht en 30 gram zout per uur kwijt. Door voldoende te drinken en gebruik te maken van een himalaya liksteen vult het paard normaal gesproken vocht en elektrolyten weer aan. Maar bij langdurige zware inspanning of bij een hittegolf kan het zijn dat een paard wat extra’s nodig heeft.

Een elektrolyten supplement is niet hetzelfde als keukenzout, keukenzout bevat enkel de elektrolyten natrium en chloor terwijl een elektrolyten supplement meerdere soorten elektrolyten bevat. De combinatie van verschillende elektrolyten zorgt voor een betere opname en werking. Alleen keukenzout aan het water of voeding toevoegen geeft dus helaas niet het gewenste resultaat.

Elektrolyten voor paarden

Ook is het belangrijk om te kijken naar de basis van het elektrolyten supplement. Veel mensen geven hun paard liever geen supplementen op basis van suiker of fructose maar in dit geval zorgt de fructose er juist voor dat de elektrolyten gemakkelijker door het lichaam kan worden opgenomen.

elektrolyten

Elektrolyten supplement

Een Elektrolyten supplement op basis van fructose ruikt heerlijk zoet naar druivensuiker maar het smaakt echt verschrikkelijk zout.

Door dit alles heb ik er voor gekozen om Fredje, wanneer de temperaturen weer omhoog gaan en of een hittegolf dreigt, een elektrolyten supplement te geven. Naast dat te kort elektrolyten voor een vochttekort kan zorgen, kan het ook spierverkramping (buikkrampen/koliek) geven. Denk maar eens aan de marathonlopers die verkrampt over de finish komen.

Ik hoop dat ik door het toevoegen van elektrolyten een koliekaanval tijdens een hittegolf kan voorkomen. Ik houd jullie op de hoogte…….

Edit; Na het gebruik van elektrolyten voor paarden in de warme periodes heeft Fred geen koliekaanvallen meer gehad.

Dit blog is geschreven door Petra Zilverberg. Zij schrijft blogs, cursussen en boeken over Communiceren met dieren, Chakra’s bij dieren, Astrologie bij dieren, Bomen, planten en kruiden voor paarden en Paarden karakters lezen. Ze heeft 30 jaar ervaring met het geven van readings op zowel mensen als dieren en het begeleiden van mensen op hun spirituele pad.

Aromatherapie paard e-book
e-book kruiden voor paarden

Ontdek hier onzeĀ cursussen en boeken van Paarden Natuurlijk.

Paarden Natuurlijk is een onderdeel van All About Beauty.