gezondheid

Vitamine D bij paarden

Via de huid en UV straling uit het zonlicht is een paard (net als de mens) in staat om zelf vitamine D aan te maken. Vitamine D zorgt bij paarden o.a. voor een verbeterde weerstand. 

Vitamine D is een bijzondere en veelzijdige vitamine welke veel functies in het lichaam vervult. Zo is Vitamine D niet alleen effectief tegen botontkalking maar ook bij alle vormen van spierpijn en of spierzwakte.

Uit onderzoek bij mensen is gebleken dat 80% van de mensen met rugpijn een verlaagd vitamine D gehalte heeft. Na aanmaak van extra lichaamseigen vitamine D verdween de rugpijn.

Vitamine D

Ook voor het paardenlichaam is vitamine D van onmisbaar belang. Voor de aanmaak van vitamine D is het belangrijk dat een paard voldoende UV stralen uit het zonlicht kan opnemen. Zorg er daarom voor dat je paard ook regelmatig zonder deken buiten staat.

Om vitamine D aan te kunnen maken uit zonlicht dient minimaal 60% van het lichaam minimaal 30 minuten per dag aan het zonlicht blootgesteld te worden.

Bij een lage toevoer van voedingstoffen waaronder vitamine D gaan de organen voor bij de verdeling van vitaminen en voedingsstoffen, zo blijkt de huid het laatst in rangorde te staan.

Dat is dan ook de reden waarom voedingstekorten in het lichaam vaak als eerste waar te nemen zijn op de huid. Niet voor niets dat bij paarden de algemene gezondheid af te lezen is aan de conditie van de vacht!

Op de foto’s staat zonaanbidder Harrie, zodra hij de kans krijgt gaat hij lekker liggen zonnebaden en vaak komt grote vriend Fred er naast liggen 🙂

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.