Vitamine D bij paarden

Vitamine D voor paarden

Via de huid en UV straling uit het zonlicht is een paard (net als de mens) in staat om zelf vitamine D aan te maken. Deze vitamine zorgt bij paarden onder andere voor een verbeterde weerstand.

Vitamine D is een bijzondere en veelzijdige vitamine die veel functies in het lichaam vervult. Zo is het niet alleen effectief tegen botontkalking maar ook bij alle vormen van spierpijn en/of spierzwakte.

Uit onderzoek bij mensen is gebleken dat 80% van de mensen met rugpijn een verlaagd vitamine D-gehalte heeft. Na aanmaak van extra lichaamseigen vitamine D verdween de rugpijn.

vitamine d voor paarden

Zonlicht

Ook voor het paardenlichaam is deze vitamine van onmisbaar belang. Voor de aanmaak van vitamine D is het belangrijk dat een paard voldoende UV-stralen uit het zonlicht kan opnemen. Zorg er daarom voor dat je paard ook regelmatig zonder deken buiten staat.

Om deze aan te kunnen maken uit zonlicht dient minimaal 60% van het lichaam minimaal 30 minuten per dag aan het zonlicht blootgesteld te worden.

Bij een lage toevoer van voedingsstoffen waaronder vitamine D gaan de organen voor bij de verdeling van vitaminen en voedingsstoffen, zo blijkt de huid het laatst in rangorde te staan.

paard in de zon

Dat is dan ook de reden waarom voedingstekorten in het lichaam vaak als eerste waar te nemen zijn op de huid. Niet voor niets dat bij paarden de algemene gezondheid af te lezen is aan de conditie van de vacht!

Op de foto’s staat zonaanbidder Harrie, zodra hij de kans krijgt gaat hij lekker liggen zonnebaden en vaak komt grote vriend Fred er naast liggen 🙂

Dit blog is geschreven door Petra Zilverberg. Zij schrijft blogs, cursussen en boeken over Communiceren met dieren, Chakra’s bij dieren, Astrologie bij dieren, Bomen, planten en kruiden voor paarden en Paarden karakters lezen. Ze heeft 30 jaar ervaring met het geven van readings op zowel mensen als dieren en het begeleiden van mensen op hun spirituele pad.

e-book kruiden voor paarden
Aromatherapie paard e-book

Ontdek hier onze cursussen en boeken van Paarden Natuurlijk.

Paarden Natuurlijk is een onderdeel van All About Beauty.